Szuperfegyvert tesztelt az amerikai hadsereg

Infostart
2008. február 5. 06:32
Az amerikai haditengerészet új fegyvert tesztelt, amivel a hadihajókon levő lövegeket szeretnék lecserélni. A futurisztikus szerkezet nem robbanással gyorsítja a lövedéket, hanem elektromágneses energiát használ.

A Népszabadság azt írja, hogy újra vevőre vár az egykori Béla király úti állami rezidencia. A különleges adottságú fővárosi ingatlan eladásáról még az Orbán-kormány döntött 2000-ben, mert az ötvenes évek elején felhúzott épületegyüttes korszerűtlen és rossz állapotban van. Az értékesítésből befolyó milliárdokból közjogi méltóságok elhelyezését szolgáló budai villákat újítottak volna fel. A 12 hektáros parkban álló három épület és az ötvenszobás vendégház értékesítése azonban bonyolultabb a vártnál. A budai hegyekben már akkor is különlegesnek számító hatalmas méretű telek számos befektető figyelmét felkeltette, ám a leendő tulajdonost gúzsba kötő korlátozások lelohasztották az ingatlanfejlesztők lelkesedését.

A Magyar Nemzetben az olvasható, hogy három és fél év letöltendő börtönbüntetést kapott első fokon Dancs Mihály, a Kolompár Orbán vezette Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese és szövetségese, egyúttal Horváth Aladár helyettese a Roma Polgárjogi Mozgalom élén. Dancs Mihály 2002-ben a lincselésről elhíresült Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán vett részt a szociálislakás-építésekben, amelyekkel kapcsolatban most elítélték. A lap úgy tudja, hogy az elítélt fellebbez a Sátoraljai Városi Bíróság döntése ellen.

A Világgazdaság közlése szerint Kelet- és Közép-Európa legtöbb államában erős volt a reálbér-növekedés 2007-ben, Magyarországon azonban közel öt százalékkal csökkent a keresetek reálértéke a vártnál magasabb hazai infláció, illetve az állami elvonások fokozása miatt. Romániában kiugróan, 15 százaléknál is gyorsabb ütemben nőtt a fizetések reálértéke, de a visegrádi térség országaiban is érezhető emelkedést regisztráltak - kivéve hazánkat. A térségbeli reálbérek emelkedésének egyik oka a munkaerő iránt megnyilvánuló erős kereslet. A bérek túl gyors növekedése azonban inflációs nyomást gerjeszthet, és a versenyképességnek is árthat - mutat rá a lap.

Az Index arról tudósít, hogy az amerikai haditengerészet új fegyvert tesztelt, amivel a hadihajókon levő lövegeket szeretnék lecserélni. A futurisztikus szerkezet nem kémiai úton, robbanással gyorsítja gyilkos sebességűre lövedékét, hanem elektromágneses energiát használ. Az energiafegyver lőtávolsága 370 kilométer, a hangsebesség hétszeresével küldi útjára lövedékét, ami becsapódáskor még mindig a hangsebesség ötszörösével száguld. Összehasonlításként: a haditengerészet egyik jelenleg rendszeresített lövege, az MK 45 nagyjából 37 kilométerre lő el. A tesztről videó is készült, amely megnézhető az Indexen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2. rész
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást