Dráma és bizonytalanság Csádban

InfoRádió / MTI
2008. február 4. 06:32
Csádban a hadsereg szerint két napos harc után visszaverték a lázadókat a fővárosból. New Yorkban a kialakult helyzetről tárgyalt az ENSZ Biztonsági Tanácsa, de az ügyben egyelőre nem történt előrelépés.

A felkelők szombaton már körülzárták az elnöki palotát, de vasárnap este azt közölték: visszavonultak, hogy az újabb támadás előtt időt adjanak a civileknek a távozásra. A fegyveresek az afrikai ország keleti részén már megindították offenzívájukat a kormányerők ellen.

New Yorkban a csádi helyzetről tárgyalt az ENSZ Biztonsági Tanácsa, de az ügyben egyelőre nem történt előrelépés. Ban Ki Mun, a világszervezet főtitkára a harcok beszüntetésére és a párbeszéd megkezdésére szólította fel a szemben álló feleket.

Korábban a francia védelmi miniszter megerősítette, hogy a korábbi összecsapásokban meghalt a csádi hadsereg vezérkari főnöke. Hervé Morin szólt arról is, hogy a harcok miatt szerdáig felfüggesztik az Európai Unió 3700 fős békefenntartó erejének telepítését.

A bizonytalan helyzet miatt a nyugati országok folyamatosan menekítik ki állampolgáraikat Csádból és az ENSZ is visszahívta munkatársait.