Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Átvette kitüntetését az asszony, aki szerint az elnökkel mindenki torkig van

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Londonban vehette át a Nobel-díjat Doris Lessing brit írónő, aki egészségi állapota miatt nem lehetett jelen december 10-én a stockholmi hivatalos ünnepségen.

Doris Lessing 1919-ben Perzsiában, mai Irán területén született, és a jelenlegi Zimbabwéban cseperedett fel. A gyarmati Afrikában szerzett tapasztalatai ihlették első regényét (A fű dalol/ The Grass is Singing), amely 1950-ben látott napvilágot.

A legnagyobb hatást Az arany jegyzetfüzet (The Golden Notebook) regénye fejtette ki - az 1962-ben publikált mű a feminista irodalom klasszikusának számít.

Doris Lessingnek, aki több mint 50 regényt, elbeszélést, memoárt és színdarabot írt, tavaly októberben ítélték oda az irodalmi Nobel-díjat. A Svéd Akadémia a 10 millió koronás (273 millió forintos) pénzjutalommal járó elismerés odaítélését indokolva kiemelte az írónő szkepticizmusát, belső tüzét és látnoki képességeit.

Markáns vélemény

Doris Lessingnek markáns véleménye van a jelenkor eseményeiről is, és ezt nem is rejti véka alá.

Tavaly októberben nyilatkozott az El Pais című spanyol lapnak, amelyben kijelentette: a 2001. szeptember 11-ei amerikai terrortámadás nem volt olyan különleges, mint ahogy az amerikaiak hiszik.

Néhány amerikai azt fogja hinni, hogy őrült vagyok. Sok ember meghalt, két jelentős épület ledőlt, de ez sem annyira borzalmas, sem annyira különleges, mint ahogy hiszik. Õk nagyon naiv emberek, vagy megjátsszák, hogy azok - nyilatkozta az idős brit írónő az El Pais című spanyol lapnak.

Tudják, hogy mit felejtenek el az emberek? Azt, hogy az IRA bombákkal támadt a kormányunkra - fakadt ki Doris Lessing.

Az Ír Köztársasági Hadsereg fegyveresei 1984-ben bombát robbantottak egy brightoni szállodában, ahol a konzervatív párt éves konferenciájára érkező politikusok, köztük Margaret Thatcher miniszterelnök megszállt. Az akcióban öt ember életét vesztette, 34-en megsebesültek.

Doris Lessing mindemellett igen hevesen kritizálta George Bush amerikai elnököt és Tony Blair volt brit kormányfőt.

A kezdetektől fogva gyűlöltem őt - fogalmazott az írónő. Hozzátette: "Sokunk utálja Blairt. Úgy gondolom, hogy katasztrófa volt Nagy-Britannia számára, és sok évet szenvedtünk miatta".

Ez egy kis show-man, aki egy csomó problémát okoz majd nekünk, mondtam, amikor megválasztották. Így is lett. Csakúgy, mint Bush, aki egy világcsapás. Mindenki torkig van már vele - tette hozzá a Nobel-díjas művész.

Doris Lessing szerint az amerikai elnök vagy buta, vagy nagyon okos. Hozzátette: nem szabad elfelejteni, hogy George Bush egy olyan társadalmi osztály tagja, amely profitál a háborúkból.

Az írónő, aki a mai Irán területén született, kijelentette: gyűlöli a perzsa államot és a teheráni kormányt, mert az kegyetlen és gonosz.

Emlékezzünk csak, mi történt az elnökükkel New Yorkban. Gonosznak és kegyetlennek nevezték a Columbia Egyetemen. Bámulatos! Ennél keményebben kellett volna fogalmazniuk! Az olaj miatt azonban senki nem kritizálja őt - mondta Doris Lessing.