Több millióan maradtak fűtés nélkül Kínában

InfoRádió / MTI
2008. január 30. 09:55
A rendkívül zord időjárás újabb zavarokat okozott az energiaellátásban Kínában: szerdára az ország délnyugati részén található Kujcsou és a keleti Csianghszi tartományok maradtak áramszolgáltatás és fűtés nélkül, a közép-kínai Hunanban viszont megoldódtak az ilyen gondok.

Az energiaellátási problémák késleltetik a vasúti közlekedés helyreállását, ami még valószínűtlenebbé teszi, hogy az otthonuktól távol dolgozók a február 7-én kezdődő holdújévi ünnepségsorozat alkalmával hazautazzanak családjukhoz. A vasút vezetésének korábbi becslése szerint 178 millióan szálltak volna vonatra, hogy akár több tízórás utazással eljussanak szeretteikhez.

A legrosszabb helyzetben a világ legnagyobb gyártócsarnokának nevezett, rohamosan gyarapodó Kanton tartományban dolgozó vándormunkások vannak. Eddig 470 ezer ember adta fel a reményt, hogy hazajusson, és váltotta vissza vonatjegyét. A tartományi székhely főpályaudvarának környékén mintegy 200 ezer ember várakozik ideiglenes szállásokon arra, hogy vonatra szállhasson. A szerelvények a szokásoshoz képest csak fele annyi utassal tudnak útnak indulni.

Jó hír azonban, hogy a kínai légiforgalmi hatóság bejelentette: megnyitottak minden olyan légikikötőt, amelyet a rossz időjárás miatt be kellett zárni, igaz néhány járat még késve indul.

A kormány bejelentette, hogy Hu Csin-tao államfő rendkívüli ülésre hívta össze a kabinetet a helyzet enyhítése érdekében, miközben Ven Csia-pao kormányfő látogatókörutat tesz több tartományban. A kormány közölte, hogy az időjárás január 10-e óta kétmilliárd eurónak megfelelő veszteséget okozott a kínai gazdaságnak.