eur:
393.18
usd:
366.58
bux:
66815.2
2024. április 25. csütörtök Márk

McCain és Hillary Clinton nyerte meg az előválasztást Floridában

A republikánusoknál John McCain, a demokratáknál pedig Hillary Clinton győzött a Floridában kedden tartott előválasztáson, míg a nagy vesztesnek Rudy Giuliani volt New York-i polgármester bizonyult, aki valószínűleg kiszáll az elnökjelöltség megszerzéséért folyó küzdelemből.

Hillary Clinton jelentős, két számjegyben mérhető előnnyel utasította maga mögé legfőbb riválisát, Barack Obamát, ám a diadalnak csak jelképes jelentősége van. A párt országos vezetősége ugyanis úgy döntött, hogy nem veszik figyelembe venni az állam küldötteinek szavazatait a nyári elnökjelölő konvención, büntetésül azért, mert a floridai demokraták az országos vezetőség beleegyezése nélkül az eredetileg tervezettnél korábbi időpontra helyezték a szavazást, hogy ezzel nagyobb súlyt kapjanak a jelöltségért folyó harcban. Hasonló büntetést kapott Michigan állam is.

Floridát 210, Michigant pedig 156 küldött képviselné a coloradói Denverben augusztus 25-28-án tartandó konvención. Csakúgy, mint Floridában, Michiganban (január 15.) is Hillary Clinton aratott győzelmet.

John McCain arizonai szenátor viszont fontos győzelmet aratott, mert így megerősítette pozícióját, mint a republikánus párt elnökjelölti tisztségének legfőbb várományosa, s nyugodtan várhatja a február 5-i megakeddet, amikor 22 államban rendeznek előválasztást. Úgy a demokrata, mint a republikánus párt esetében is eldőlhet az elnökjelölt személye, mivel előbbiek több mint 1600, utóbbiak pedig mintegy 1000 küldöttről hoznak döntést.

A Demokrata Párt augusztus végi jelöltállító konvencióján az a pályázó szerzi meg az elnökjelöltséget, aki a 4049 küldött közül legalább 2025 támogatását megszerzi. A Republikánus Párt szeptember eleji kongresszusának kevesebb a részvevője, ott a győztes aspiránsnak 1191 delegált voksát kell begyűjteni a 2380-ból.

A szavazatok 94 százalékának összesítése után a republikánusok versenyét John McCain arizonai szenátor vezette 36 százalékos eredménnyel. New Hampshire és Dél-Karolina után harmadik győzelmét aratta Floridában a 71 éves McCain, a vietnami háború hőse.

Giuliani kiszáll?

Mitt Romney volt massachusetts-i kormányzó 31 százalékkal a második helyre szorult, míg Rudy Giuliani - akinek kampánystratégiája teljesen elhibázottnak bizonyult - a szavazatok 15 százalékát szerezte meg. Giuliani kampánystábjából kiszivárgott hírek szerint a politikus szerdán bejelenti, hogy feladja a küzdelmet és McCaint támogatja a továbbiakban.

A republikánus párt vezetése is megbüntette Floridát, mert nem sikerült megállapodni az előválasztás időpontjáról. Emiatt a napfény állama csak 57 küldöttel képviseltetheti magát a republikánusok országos konvencióján.

A demokratáknál a szavazatok 93 százalékos feldolgozottsága szerint Hillary Clinton a voksok 50 százalékát szerezte meg, Barack Obama 33-at, John Edwards pedig 14-et. A demokrata elnökjelölt-aspiránsok egyike sem kampányolt Floridában, de Hillary Clinton kedd este rövid látogatást tett a délkelet-floridai Davie városban, ahol azt ígérte, mindent megtesz, hogy a floridai demokraták is véleményt nyilváníthassanak Denverben.

Clinton kampánycsapata kedden új frontot nyitott, amikor felvetette, hogy mégis figyelembe kellene venni a floridai és a michigani döntést az országos konvención. Patti Solis Doyle rámutatott, hogy a floridai előválasztás több embert mozgatott meg, mint Iowa, New Hampshire, Nevada és Dél-Karolina együttvéve. Obama kampánystábja azonban elutasította a felvetést, hangsúlyozva, hogy minden jelölt, így Hillary Clinton is elfogadta a párt által felállított szabályokat.

18 millió lakosával Florida az Egyesült Államok negyedik legnépesebb állama, népesebb, mint bármelyik állam azok közül, amelyekben már lezajlottak az előválasztások.

A közvélemény-kutatók szerint McCain az egyetlen republikánus politikus, aki eséllyel szállna szembe a demokrata ellenféllel a novemberi elnökválasztáson.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×