eur:
393.78
usd:
365.21
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Hodorkovszkij éhségsztrájkot kezdett

Éhségsztrájkot kezdett Mihail Hodorkovszkij, az egykori Jukosz olajbirodalom börtönben lévő tulajdonosa, de nem saját ügyében, hanem a konszern volt alelnökének Vaszilij Alekszanjannak az érdekében, aki HIV-fertőzött, nem utalják be szakkórházba és a börtönben sem kap megfelelő kezelést.

Hodorkovszkij a honlapján megjelentek szerint azért kezdett éhségsztrájkba, mert nem tud dönteni a számára felmerülő dilemmában, amelyet így fogalmazott meg: megmentheti Alekszanjan életét, de ehhez olyan bűncselekményeket kell beismernie, amelyeket nem követett el, és beismerésével megpecsételi állítólagos tettestársai sorsát, vagy tovább várja, hogy független orosz bíróság elé kerüljön az ügye, de ezzel halálra ítéli Alekszanjant.

A Jurij Csajka legfőbb ügyésznek címzett közleményben Hodorkovszkij rámutat, hogy Alekszanjan ügyében évek óta próbálnak a hatóságok bizonyítékokat szerezni soha nem létezett bűncselekményekre, egyebek között fenyegetésekkel és tanúk elleni büntetőeljárások indításával.

A fenyegetések egy részét be is váltották, a fabrikált ügyek folytán emberek kerültek börtönbe, eddig azonban nem volt példa arra, hogy egy ártatlan tanú élete került volna veszélybe - írta Hodorkovszkij.

Alekszanjan ügyében szerdán is volt zárt tárgyalás: a vádlottat a bíróságra szállították, elmondása szerint akarata ellenére. Az Eho Moszkvi rádió helyszínen lévő tudósítója szerint Alekszanjan láthatóan rossz állapotban van.

Az ombudsman is hiába várja a választ

Vlagyimir Bukovszkij egykori szovjet ellenzéki, aki maga is sokszor tagadta meg a táplálkozást, sietett figyelmeztetni Hodorkovszkijt, hogy az úgynevezett száraz éhségsztrájkkal - amikor italt sem vesz magához - csak saját egészségét károsítja helyrehozhatatlan módon, hiszen még ha az illetékesek netán eleget is tesznek követelésének, addig hetek telnek el.

Alekszanjan kórházi kezelésének ügyében az emberi jogi ombudsman is az ügyészséghez, illetve a büntetés-végrehajtási szervekhez fordult, de mint szerdán elmondta, a válaszokat több hete várja.

A büntetés-végrehajtási intézmények csitai parancsnokságának vezetője viszont azt közölte, hogy Hodorkovszkijt megbüntethetik a táplálkozás megtagadásáért, mivel ez fegyelmi szabályokat sért.

Mihail Hodorkovszkij és üzlettársa, Platon Lebegyev ügyében is született egy újabb ítélet szerdán: a moszkvai Baszmannij kerületi bíróság elutasította a két vádlott ügyvédeinek keresetét, azt, hogy állapítsák meg: törvénybe ütköző, hogy a két elítélt ellen felhozott újabb vádakat Csitában vizsgálják, és ott tartják őket fogva. Korábban a Baszmannij kerületi bíróság, a moszkvai városi bíróság és a legfelső bíróság kollégiuma is úgy találta, hogy a panasznak van alapja.

Hodorkovszkijt és Platon Lebegyevet 2005-ben ítélték 9 évi szabadságvesztésre egyebek között pénzmosás vádjával, de ezt az ítéletet később 8 évre csökkentették. A most vizsgált újabb ügyben mindkettőjüket azzal vádolják, hogy 1998 és 2004 között 450 milliárd rubelt és 7,5 milliárd dollárt "legalizáltak".

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×