eur:
393.5
usd:
364.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Egyelőre nem ad adatokat a 14 millió eurós figyelőrendszer

A romániai nagyvárosokban eddig semmilyen intézkedéssel nem próbálták korlátozni a légszennyező járművek közlekedését. Az országban még a légszennyezettség mérése is gyerekcipőben jár, a jelenség elleni konkrét intézkedéseket pedig egyelőre alig hoztak a hatóságok.

Korodi Attila környezetvédelmi miniszter tavaly novemberben avatta fel azt a rendszert, amelyik az ország 117 pontján méri a légszennyezettség mértékét, és közvetíti az adatokat a bukaresti központba.

Az uniós forrásokból, 14 millió eurós beruházással kiépített rendszer honlapján azonban egyelőre nem találhatók meg a légszennyezettség mért adatai. Azt pedig a minisztériumi szolgálat telefonszámán nem sikerült megtudni, hogy egyáltalán működik-e a rendszer.

Ez nem meglepő, hiszen a tárca teljes apparátusának a környezetvédelmi adó módosítására kell összpontosítania. A személygépkocsik első romániai bejegyzésekor fizetendő illetéket ugyanis - mely Magyarországon regisztrációs adóként vált ismertté - az EU-s csatlakozási szerződéssel ellentétesnek ítélte Kovács László adóügyi biztos, ezért a jogszabályt módosítani kell.

A javasolt EU-konform változat azonban általános felháborodást váltott ki Romániában, hiszen az új autók regisztrációs vagy környezetvédelmi adóját magasabb értékben állapította meg, mint az azonos besorolású használt autókét. Így hát a városok légszennyezettségének a kérdését is a mostani adóviták hozták a felszínre.

A romániai nagyvárosokban eddig semmilyen intézkedéssel nem próbálták korlátozni a légszennyező járművek közlekedését. A környezetvédelmi hatóságok is elsősorban a gyárkémények szennyezésének a mérséklésére összpontosítottak.

Hanganyag: Gazda Árpád

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A lelki álomkórtól óv Ferenc pápa a keresztút meditációjában

Az elnyomástól és igazságtalanságtól megalázott Krisztusok, a háború őrültsége miatt mosolyukat vesztett gyermekek és a bántalmazást elszenvedő nők a főszereplői a nagypéntek esti keresztút állomásain elhangzó meditációknak, melyeknek szövegét első alkalommal Ferenc pápa írta.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×