eur:
392.97
usd:
366.41
bux:
66861.19
2024. április 25. csütörtök Márk

Szökésben a szervkereskedő Doktor Horror

India nemzetközi elfogatóparancsot adott ki egy szervkereskedelemmel gyanúsított orvos ellen. Amit Kumar a becslések szerint legalább félezer embert vett rá, hogy adja el neki az egyik veséjét; a szerveket az orvos külföldi klienseknek adta tovább.

A rendőrség a múlt héten csapott le doktor Amit Kumar - vagy ahogyan egyes lapok hívják, Doktor Horror - klinikájára Delhi egyik jómódú peremvárosában, Gurgaonban. A hatóság emberei letartóztattak egy orvost és három közvetítőt, valamint kiszabadítottak öt donort, akiknek nemrégiben távolították el a veséjét.

Letartóztattak néhány külföldi kliens is, köztük két Indiából származó amerikai állampolgárt és három görögöt. Õket - mivel nem találtak ellenük elég bizonyítékot - vasárnap szabadon engedték.

A rendőrök szerint a hálózat központi figurája, Amit Kumar megszökött: valószínűleg fülest kapott arról, hogy az egyenruhások lecsapni készülnek klinikájára. A nyomozók azt sem tartják kizártnak, hogy Kumar külföldi kliensei segítségével elhagyta Indiát.

Világszerte keresik

Mohinder Lal gurgaoni rendőrfelügyelő közölte: nem hagyják, hogy az orvos büntetlenül megússza, amit tett. Ennek érdekében a hatóság emberei - akik Kumar több más ingatlanját is átkutatták - a férfiról, a bátyjáról és két neki dolgozó orvosról készült fotókat osztott szét minden indiai repülőtéren.

Az indiai rendőrség az Interpollal is felveszi a kapcsolatot, és nemzetközi elfogatóparancsot adat ki Amit Kumar ellen, akinek az információk szerint Kanadában is van egy háza.

Oka van

A most felszámolt szervkereskedő hálózat a legnagyobb ilyen jellegű szervezet, amelyre Indiában valaha rábukkant a rendőrség.

Sokak szerint az országban a rendkívül szigorú transzplantációs szabályok miatt virágzik ez az üzletág. Mások ugyanakkor azt vallják, hogy a korrupt rendőrök és kormányzati tisztviselők miatt alakulhattak ki a szervkereskedelmi hálózatok, mivel az illetékesek szemet hunynak működésük felett.

Ez utóbbi vélekedést támaszthatja alá, hogy Amit Kumar nem most menekül először a törvény elől. 1994-ben Bombayben tartóztatták le, ott is hasonló klinikát vezetett. Miután a rendőrök óvadék ellenében szabadlábra helyezték, nyomtalanul eltűnt.

2000-ben Delhiben és a déli Andra Prades tartományban is hasonló ügyletekkel gyanúsították, de ismét sikerült megszöknie, majd Guragaonban telepedett le, mindössze 25 kilométernyire Delhitől.

Bagóért

A rendőrség szerint Amit Kumar közvetítői napi 150 rúpiás (körülbelül 700 forintos) fizetésért, ételért és szállásért munkát ajánlottak a szegény indiaiaknak, majd pénzt az egyik veséjükért. Azokat, akik visszautasították az összeget, legtöbbször elkábították, és engedélyük nélkül vették ki létfontosságú szervüket.

Amit Kumar 50 és 100 ezer rúpia közötti összeget fizetett egy-egy veséért, a szerveket aztán külföldi ügyfeleinek 1,5-2,5 millióért adta tovább. A legtöbb indiaiakból kioperált vese az Egyesült Államokba, Nagy-Britanniába, Kanadába, Szaúd-Arábiába és Görögországba került.

Indiában 1994-ben tiltották be az emberi szervek kereskedelmét, a civil szervezetek szerint azonban az országban évente még mindig körülbelül 2 ezer emberi vesét adnak el.

Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Napi átutalási limitet vezet be az OTP a csalások ellen

Május 8-án vezeti be a bankkártya használatánál már megszokott, de a bankszámláról indított internet- és mobilbanki átutalásoknál eddig nem létező, szabadon beállítható napi limitösszeget az OTP Bank. A lakossági ügyfelek számára nyújtott biztonsági szolgáltatás alapbeállítása a május 8-i induláskor napi 1 millió forint lesz, amit az ügyfelek saját igényeik szerint akár kisebb vagy nagyobb összegre is átállíthatnak az OTP MobilBankban - közölte a társaság.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×