Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Senki nem tudja, hol csapódnak be a kémműhold darabjai

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Csak néhány nappal becsapódása előtt tudják pontosan kiszámítani, hogy hová eshet az az amerikai kémműhold, amelyik nemrég vált irányíthatatlanná - mondta az InfoRádiónak Kereszturi Ákos, a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársa. A mesterséges égitest várhatóan február végén, vagy márciusban csapódik be a Földbe.

A kémműholdak alacsonyan keringenek, hiszen céljuk, hogy a célpontjaikat pontosan meg tudják figyelni a Föld felszínén. Ahol mozognak, már viszonylag sűrű a légkör, a légellenállás miatt pedig folyamatosan változik a pályájuk - mondta az InfoRádiónak a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársa.

Ahhoz, hogy egy kémműholdat stabilan a helyén tartsanak, újra és újra módosítani kell a pályájukon. Ha egy ilyen eszközzel megszakad a kapcsolat, és az úgynevezett "pályaemelés" elmarad, a felső légkör súrlódása miatt a műhold fokozatosan közeledik bolygónk felé - tette hozzá Kereszturi Ákos.

A több tonnás - körülbelül autó méretű - amerikai kémműhold, amellyel megszakadt a kapcsolat, a Föld még sűrűbb tartományába érve részben elég, egyes darabjai azonban bolygónkba csapódnak majd - mondta a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársa.

Kereszturi Ákos közölte: a szakértők most radarral követik a kémműhold mozgását, azt azonban csak néhány nappal a becsapódás előtt tudják majd megmondani, hová zuhanhatnak annak darabjai.

Hanganyag: Sigmond Árpád