Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Rekordszámú szavazóra számítanak Floridában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Floridában majdnem egymillió szavazó már leadta szavazatát, így a keddi előválasztáson várhatóan rekord magas lesz a részvétel.

A legutóbbi elnökválasztás előtti előválasztáson a floridaiaknak mindössze 19 százaléka, vagyis 1,34 millió ember voksolt. Most azonban már vasárnapig 988 ezer szavazat érkezett be a republikánus, illetve demokrata jelöltekre, a hétvégén pedig ezrek adták le a szavazatukat a hét floridai megyében.

Vasárnap az állam déli részén több helyen is tömött sorokban várakoztak a választásra jogosultak a szavazóhelyiségek előtt.

A hatalmas választási hajlandóságot két dologgal magyarázzák: egyrészt azzal, hogy a voksolás időpontját márciusról január 29-ére hozták előre. Sokakat késztetett véleményük kifejezésére a felfokozott kampány is, amelyet a két párt jelöltjei vívnak.

Floridában 10,2 millió regisztrált szavazó van. Azokon közül, akik előre leadták voksukat, 474 ezer ember regisztrált republikánus és 405 ezer demokrata szavazóként. Mellettük 109 ezer olyan szavazót regisztráltak, aki vagy a két nagyon kívüli pártot, vagy független jelöltet támogat.

A republikánusok előnye nem meglepő, hiszen a párt jelöltjei komoly kampányt folytattak Floridában; Rudy Giuliani volt New York-i polgármester pedig eddig kizárólag erre az államra koncentrált.

A keddi előválasztás egyébként nem csak a rekord arányú részvétel miatt lesz különleges, hanem azért is, mert most használnak utoljára érintő képernyős szavazógépeket fontos állami választáson; ősszel már csak a mozgássérültek szavazhatnak ilyen módon.