eur:
394.17
usd:
369.67
bux:
65792.91
2024. április 23. kedd Béla

Külföldiek kezébe kerülnek a legjobb termőföldek

Románia egyik legtermékenyebb régiójában a termőföld harmadrésze már külföldi, elsősorban olasz tulajdonban van. Erről Temes megye prefektusa beszélt a sajtónak.

"Temes megye termőföldjeinek mintegy harmadrésze immár olasz befektetők tulajdonába került" - jelentette ki egy sajtótájékoztatón Ovidiu Draganescu, a Csongrád megyével szomszédos megye prefektusa. Szerinte a telekvásárlást közvetítőkön keresztül intézik, akik az egykor államosított földek visszaigénylését intézik.

A földek visszaigénylőivel adásvételi ígéretről kötnek szerződést. Így már a földtulajdonjegyet is ők vehetik át. "Olyan településeken jártam - nyilatkozta a prefektus - amelyeken húsz-harminc tulajdonjegyet kellett átadnom, és azzal a szándékkal mentem, hogy megszorítsam az örökséget visszaszerző tulajdonosok kezét, ehelyett egy emberrel parolázhattam. Valamennyi földtulajdonjegyet ugyanannak a közvetítőnek kellett átadnom."

Ovidiu Draganescu szerint a jelenség azt követően gyorsult fel, hogy a bíróság elismerte az adásvételi ígéret jogintézményét. Így gyakorlatilag Temes megyében nem a valós földterületekkel, hanem a visszaszolgáltatás tényét kilátásba helyező cédulákkal folyik a kereskedés. Ezeknek a céduláknak valóságos piaca alakult már ki.

Egy hektár termőföld visszaszolgáltatását ígérő cédulát jelenleg 2-3 ezer euróért lehet eladni a megyében. A prefektus szerint a földek többnyire telekspekulánsok kezébe kerülnek. Olyanokéba, akik tudják, hogy a termőföld értéke növekedni fog, ezért a földvásárlást jó üzletnek tekintik.

A romániai törvények szerint egyébként az európai uniós csatlakozás után öt évig külföldi állampolgárok nem vásárolhatnak termőföldet Romániában. Kiskaput biztosít ugyanakkor a külföldiek számára, hogy a Romániában bejegyzett cégekre ez a kitétel nem vonatkozik.

Hanganyag: Gazda Árpád

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×