Külföldiek kezébe kerülnek a legjobb termőföldek

Infostart
2008. január 29. 20:31
Románia egyik legtermékenyebb régiójában a termőföld harmadrésze már külföldi, elsősorban olasz tulajdonban van. Erről Temes megye prefektusa beszélt a sajtónak.

"Temes megye termőföldjeinek mintegy harmadrésze immár olasz befektetők tulajdonába került" - jelentette ki egy sajtótájékoztatón Ovidiu Draganescu, a Csongrád megyével szomszédos megye prefektusa. Szerinte a telekvásárlást közvetítőkön keresztül intézik, akik az egykor államosított földek visszaigénylését intézik.

A földek visszaigénylőivel adásvételi ígéretről kötnek szerződést. Így már a földtulajdonjegyet is ők vehetik át. "Olyan településeken jártam - nyilatkozta a prefektus - amelyeken húsz-harminc tulajdonjegyet kellett átadnom, és azzal a szándékkal mentem, hogy megszorítsam az örökséget visszaszerző tulajdonosok kezét, ehelyett egy emberrel parolázhattam. Valamennyi földtulajdonjegyet ugyanannak a közvetítőnek kellett átadnom."

Ovidiu Draganescu szerint a jelenség azt követően gyorsult fel, hogy a bíróság elismerte az adásvételi ígéret jogintézményét. Így gyakorlatilag Temes megyében nem a valós földterületekkel, hanem a visszaszolgáltatás tényét kilátásba helyező cédulákkal folyik a kereskedés. Ezeknek a céduláknak valóságos piaca alakult már ki.

Egy hektár termőföld visszaszolgáltatását ígérő cédulát jelenleg 2-3 ezer euróért lehet eladni a megyében. A prefektus szerint a földek többnyire telekspekulánsok kezébe kerülnek. Olyanokéba, akik tudják, hogy a termőföld értéke növekedni fog, ezért a földvásárlást jó üzletnek tekintik.

A romániai törvények szerint egyébként az európai uniós csatlakozás után öt évig külföldi állampolgárok nem vásárolhatnak termőföldet Romániában. Kiskaput biztosít ugyanakkor a külföldiek számára, hogy a Romániában bejegyzett cégekre ez a kitétel nem vonatkozik.

Hanganyag: Gazda Árpád