eur:
394.04
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A demokraták megkezdték a centi vágását

A második mandátumának utolsó évébe lépett George Bush amerikai elnök hetedik évértékelő beszédében arról beszélt, hogy az amerikai gazdaság biztos lábakon áll, és Irakban javult a biztonság.

"Gazdaságunk a bizonytalanság korszakát éli át (...), hosszú távon az amerikaiak bizonyosak lehetnek a gazdaság növekedésében" - mondta a kongresszus két házának összevont ülésén az unió helyzetéről szóló szokásos év eleji elnöki beszédben.

Bush közölte, hogy az iraki csapaterősítés kétségkívül működik, és az al-Kaida vereséget fog szenvedni.

Amerika komoly csapásokat mért Irakban ellenségeire, de még nem győzték le őket, kemény harcok várhatók. Egyelőre azonban nem tudni, hogy mikor kerülhet sor jelentősebb csapatkivonásra. Ez az iraki parancsnokok javaslatára történhet meg - szögezte le.

Az elnök szorgalmazta, hogy a kongresszus szavazza meg az iraki és afganisztáni műveletek finanszírozását.

George Bush elnökségének nyolcadik évében az amerikaiakat több gond is emészti.

Aggódnak a recesszió, a magas üzemanyagárak, a nagy költségvetési hiány, az iraki és afganisztáni háború, továbbá az Iránnal való összeütközés és a globális terrorizmus miatt. Amikor Bush 2001-ben átvette az elnöki hivatalt, még nem volt büdzséhiány, az amerikai katonák nem háborúztak és Bush népszerűsége meghaladta a 60 százalékot. Megítélése most a legrosszabb, mindössze 30 százalék körüli.

Az amerikai elnök a hírtelevíziókban egyenesben közvetített beszédében sürgette a törvényhozást, hogy minél előbb fogadja el a 150 milliárd dolláros gazdaságösztönző csomagot. A szenátust figyelmeztette, hogy ne növelje meg a csomag kereteit. Bush a kétpárti együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

A republikánus szárny nagy tapssal jutalmazta azt a kijelentését, hogy minden adóemelési javaslatot megvétóz.

Az unió helyzetéről szóló beszédnek - amely a washingtoni politikai naptár egyik legfontosabb, ünnepélyes keretek között zajló eseménye - az elnökválasztás évében kisebb hangja van, mint egyébként.

A két előválasztási forduló közé "beszorított" értékelésében Bush figyelmeztette Iránt: az Egyesült Államok szembeszáll azokkal, akik fenyegetik az amerikai erőket, megvédi szövetségeseit és érdekeit a Perzsa-öbölben. Felszólította Teheránt: függessze fel az urándúsítást, hajtson végre politikai reformokat és hagyjon fel a terrorizmus külföldi támogatásával.

Az elnök leszögezte, hogy Washington együttműködik a nemzetközi közösséggel annak érdekében, hogy megakadályozzák Iránt az atomfegyver esetleges előállításában.

George Bush támogatásáról biztosította a béketárgyalásokat folytató Izraelt és a palesztinokat. Arra kérte a kongresszust, hogy tegye állandóvá azt a törvényt, amely engedélyezi a hírszerző ügynökségeknek a hazai lehallgatásokat a terrortámadások megelőzése érdekében.

Az elnök arról is beszélt, hogy csökkenteni kell az Egyesült Államok olajfüggőségét. Úgy fogalmazott, Amerika biztonsága, jóléte és környezete is ezt követeli meg. Egy nemzetközi "tiszta technológiai alapítvány" létrehozását kezdeményezte, amelyhez Amerika a következő három évben kétmilliárd dollárral kíván hozzájárulni.

Az alapítvány célja a tiszta energiatechnológiák előmozdítása és a klímaváltozás elleni küzdelem.

Az elnök azt mondta, hogy az Egyesült Államok együttműködik a vezető gazdaságokkal és az ENSZ-szel egy olyan egyezmény elérésében, amely megállíthatja, majd megfordíthatja az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának növekedését.

Ez az egyezmény azonban csak akkor lehet hatékony, ha minden nagy gazdaságra vonatkozik - tette hozzá.Demokrata igények

Az amerikai Demokrata Párt arra kérte George Bush elnököt, hogy működjön együtt a kongresszussal Amerika nemzetközi tekintélyének helyreállításában.

Az ellenzéki demokraták hivatalos válaszát ismertető Kathleen Sebelius kansasi kormányzó arról beszélt, hogy a Fehér Ház jelenlegi külpolitikája nyomán megfogyatkoztak Amerika szövetségesei és megszaporodtak az ellenségei.

A hazai kihívásoknak nem lehetett megfelelni, mert az erőforrásokat másra fordították - tette hozzá.

Sebelius - aki egy republikánus többségű állam demokrata kormányzója, és így a kétpárti együttműködés jelképe - azt mondta: "ha több republikánus áll mellénk idén, akkor nem kell megvárni a következő elnököt ahhoz, hogy Amerika helyreállíthassa nemzetközi szerepét, és a jelenleginél hatékonyabb terrorellenes háborút folytathasson".

Több demokrata politikus azonban nem használt ilyen békülékeny hangnemet. Sokan nem az együttműködésre, hanem arra helyezték a hangsúlyt, hogy Bush 357 nap múlva távozik a Fehér Házból.

Hillary Clinton demokrata elnökjelölt-aspiráns azt mondta: piros betűs nap a mai, mert Bush utolsó alkalommal tartott beszédet az unió helyzetéről, jövőre ez már demokrata elnök feladata lesz.

Edward Kennedy massachusetts-i demokrata szenátor szerint a jelzálogpiaci válság miatt bajba jutott családoknak valódi segítségre van szükségük, hogy megtarthassák házaikat. Szerinte Bush beszédében ilyen segítség nem hangzott el.

Az elmúlt egy hónapban 200 ezer családnak kellett kiköltöznie otthonából, és a következő két évben lehet, hogy kétmillió tulajdonos veszíti el ingatlanát - tette hozzá..

Terence O'Sullivan, az észak-amerikai szakszervezeti szövetség elnöke bírálta a Bush által szorgalmazott 150 milliárd dolláros élénkítő csomagot.

Szerinte ha a fogyasztók zsebébe pénzt tesznek, annak csak rövid távú, mérsékelt ösztönző hatása lehet, de nem teremtődnek jó munkahelyek és nem keletkeznek valódi beruházások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×