Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Megismétlődött a három évvel ezelőtti tragédia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Szlovákiában és Csehországban is komoly közlekedési fennakadásokat okozott a vasárnapi szélvihar. A Magas-Tátrában ismét több száz fa dőlt ki.

A szokatlanul hosszú ideig tartó szélvihar következményeinek felszámolása akár hetekig is eltarthat Szlovákiában és Csehországban.

Szerencsére az orkán emberéletet nem követelt, az anyagi veszteség azonban jelentős.

Pozsony környékén, de főleg Szlovákia középső és keleti részén a vihar fákat csavart ki, háztetőket sodort el, kerítéseket döntött le és komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben.

A kidőlt fák több helyen eltorlaszolták az utakat, és néhány hegyi régióban egy időre az áramszolgáltatás is megszűnt.

A legjelentősebb károkat a Magas-Tátra környékéről jelentették, ahol egész éjszaka folyamatosan hívták mentési munkálatokra a tűzoltókat.

Vasárnap éjszaka a poprádi járásban közel 200 fát döntött ki a vihar Svit közelében vasárnap este a kidőlt fák közé szorult egy autóbusz és több személygépkocsi, a tűzóltóknak több óráig tartott, míg sikerült kiszabadítaniuk az utasokat.

A három évvel ezelőtti, pusztító tátrai vihar után újabb komoly károkat szenvedett a szlovák óriáshegység. A kidőlt fák miatt teljesen megbénult a tátrai villamosközlekedés, az egyes települések csak nehezen megközelíthetőek, és ez az állapot akár napokig is eltarthat.
A síelők dolgát nehezíti, hogy a kidőlt fák miatt lezárták a jasnái síközpontba vezető hegyi utat és a csertovicai hágon is csak nehezen lehet átjutni.

Komoly volt a helyzet Csehországban is, főleg az ország északi részén, a cseh-lengyel határ vidékén. Az ország legmagasabb pontján, a Snezka hegyen a vihar ereje elérte az óránkénti 120 kilométeres sebességet.

Több fő vasúti vonal néhány órára járhatatlanná vált, egy ideig szünetelt az Ostrava és Brno közötti vasúti forgalom.

A Pozsony és Prága közötti autópálya járható, az utat megtisztították, de a jegesedés miatt a rendőrség fokozott óvatosságra inti az autósokat.