A tévékamerák előtt verték agyon áldozatukat

Infostart
2008. január 28. 15:09
Hétfőn újabb erőszakos zavargások törtek ki Kenya nyugati részén, ahol a törzsi alapú összecsapásokban az elmúlt napokban körülbelül száz embert öltek meg. A bozótvágó késekkel felszerelkezett bandák terrorjában egyesekre rágyújtották a házukat, másokat pedig az utcán vertek agyon. Mindeközben puhatolózó lépések történtek az erőszaknak lökést adó poltikai válság rendezésére.

"A Rift-völgy és a központi felföld gyönyörű tájairól nevezetes. Az itt található, hihetetlen szépségű Manyara-tó mentén elterülő védett területen sok vadállattal lehet találkozni" - csalogatják Kenyába a magyar turistákat az utazási irodák.

Csakhogy Kenya nyugati része ismét a halál vidéke lett, miután a vitatott eredményű elnökválasztások nyomán a hétvége óta további gyilkosságok történtek a régió városaiban. Az erőszak megnehezíti Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár közvetítő misszióját - jegyzik meg a hírügynökségek.

Földvita és a brit gyarmatosítás öröksége

Tudósítók beszámoltak arról, hogy a korábban békésnek tartott rift-völgybeli Nakuru városban hétfőn 64 friss holttest feküdt a hullaházban - olyan emberek maradványai, akiket a napokban öltek meg.

A gyönyörű tavairól ismert Nakuru és Naivasha városok rivális közösségeinek fegyveres tagjai többször lecsaptak a másik etnikum tagjaira. Naivashában nyolc ember égett bent egy házban, máshol a tévékamerák előtt vertek agyon egy embert a bandák.

Az erőszak közvetlen kiváltó oka az volt, hogy a kikuju törzsből származó Mwai Kibaki a decemberi elnökválasztások győztesének kiáltotta ki magát.

Valójában azonban a választási eredmény miatti vita a földtulajdonjog, a gazdasági pozíciók és az egykori brit gyarmatosítók által létrehozott megosztottság miatti sérelmeket hozta a felszínre - jegyezte meg a Reuters.

A rendőrség próbálja szétválasztani a rivális csoportokat

Az ellenzékkel szimpatizáló Kisumu városban hétfőn a rendőrség könnygázzal tartotta vissza a luo törzshöz tartozó emberek meggyilkolása miatt tüntetőket.

Az elkövetők a Kibaki elnök törzséhez tartozó kikujuk, az etnikai erőszak első áldoztai voltak. A fegyveresek - ellenségeikhez hasonlóan - megállították a kocsikat az országúton és az utasok személyi igazolványát követelték, hogy nevük alapján azonosítsák a más törzsekhez tartozókat.

A Human Rights Wach nevű emberijogi szervezet azzal vádolta meg a választási csalás miatt tiltakozó ellenzéki ODM pártot, hogy az szervezte a kikujuk elleni erőszakot.

Közben Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár továbbra is megpróbálja egy nemzeti kormány létrehozására rávenni a feleket.