eur:
394.03
usd:
364.7
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Még nem tudják, hol csapódik be a kémműhold

Működésképtelenné vált és letért pályájáról egy nagyobb amerikai kémműhold, amely szakértők szerint február végén vagy márciusban csapódik be a Földön.

A műholdat immár képtelenség irányítani - ismerték el amerikai kormányzati illetékesek, akik szerint a szerkezet az emberi egészségre és környezetre nézve veszélyes anyagokat tartalmazhat. Azt sem tudják még egyelőre megmondani, a Föld mely pontján várható a kémműhold becsapódása.

Mivel államtitokról van szó, az illetékesek név nélkül nyilatkoztak az amerikai hírügynökségnek. Azt viszont nem árulták el, mikor vált a szerkezet működésképtelenné, és azt sem, mi vezetett a meghibásodáshoz.

Gordon Johndroe, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője annyit közölt újságírók érdeklődésére, hogy az illetékes kormányzati ügynökségek figyelemmel követik a helyzetet, és tanulmányozzák, miként lehet elkerülni az esetleges károkat. Hozzáfűzte: sok műhold tért le pályájáról az előző években, és csapódott be a Földön anélkül, hogy bármilyen kárt okozott volna.

Lehet, hogy lelőtték?

Azt az elképzelést azonban nem volt hajlandó kommentálni, hogy a műholdat esetleg valamely ország rakétája lőtte volna le. Szerinte egyelőre nem volna helyes spekulációkba bocsátkozni.

John Pike védelmi és hírszerzési szakértő szerint egy minibusz méretű, 9 tonna tömegű kémműholdról lehet szó, amely az űr- és a védelmi ipar által használt berilliumot tartalmazhat. A kémműholdakat ellenőrzött körülmények között szokták az óceánba vezetni, hogy biztosan senki ne férjen az adataikhoz, amelyek államtitkot képeznek.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) legnagyobb műholdja, amely irányíthatatlanul zuhant le, a 78 tonnás Skylab volt, amelynek maradványai az Indiai-óceánon és Ausztrália gyéren lakott nyugati partvidékén zuhantak le 1979-ben.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×