Még nem tudják, hol csapódik be a kémműhold

Infostart
2008. január 27. 11:03
Működésképtelenné vált és letért pályájáról egy nagyobb amerikai kémműhold, amely szakértők szerint február végén vagy márciusban csapódik be a Földön.

A műholdat immár képtelenség irányítani - ismerték el amerikai kormányzati illetékesek, akik szerint a szerkezet az emberi egészségre és környezetre nézve veszélyes anyagokat tartalmazhat. Azt sem tudják még egyelőre megmondani, a Föld mely pontján várható a kémműhold becsapódása.

Mivel államtitokról van szó, az illetékesek név nélkül nyilatkoztak az amerikai hírügynökségnek. Azt viszont nem árulták el, mikor vált a szerkezet működésképtelenné, és azt sem, mi vezetett a meghibásodáshoz.

Gordon Johndroe, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője annyit közölt újságírók érdeklődésére, hogy az illetékes kormányzati ügynökségek figyelemmel követik a helyzetet, és tanulmányozzák, miként lehet elkerülni az esetleges károkat. Hozzáfűzte: sok műhold tért le pályájáról az előző években, és csapódott be a Földön anélkül, hogy bármilyen kárt okozott volna.

Lehet, hogy lelőtték?

Azt az elképzelést azonban nem volt hajlandó kommentálni, hogy a műholdat esetleg valamely ország rakétája lőtte volna le. Szerinte egyelőre nem volna helyes spekulációkba bocsátkozni.

John Pike védelmi és hírszerzési szakértő szerint egy minibusz méretű, 9 tonna tömegű kémműholdról lehet szó, amely az űr- és a védelmi ipar által használt berilliumot tartalmazhat. A kémműholdakat ellenőrzött körülmények között szokták az óceánba vezetni, hogy biztosan senki ne férjen az adataikhoz, amelyek államtitkot képeznek.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) legnagyobb műholdja, amely irányíthatatlanul zuhant le, a 78 tonnás Skylab volt, amelynek maradványai az Indiai-óceánon és Ausztrália gyéren lakott nyugati partvidékén zuhantak le 1979-ben.