eur:
392.93
usd:
366.53
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Kipakol a szökött kém: segítettünk lopni a kormánynak

Kémek segítségével lopott el az orosz kormány 500 millió dollárt az ENSZ "olajat élelmiszerért" nevű iraki programjából - állítja Szergej Tretyakov, aki személyesen is részt vett Szaddám Huszein egykori diktátor ármanipuláló akciójában.

Az ENSZ még Szaddám Huszein uralma idején azért indította el a programot, hogy segítsen az egyszerű irakiakon, akik nélkülözni kényszerültek az ország ellen a kuvaiti invázió nyomán bevezette szankciók következtében.

A program lehetővé tette Irak számára az olajeladást; a befolyt összegből Bagdadnak fizetnie kellet a háborús jóvátételt, de a pénz egy részéből élelmiszert, gyógyszert és egyéb szükségleteit is finanszírozhatta.

A program azonban lehetőséget adott a korrupcióra és csalásra is. Az ENSZ eddigi vizsgálatai szerint negyven ország kétezer cége síbolt el 1,8 milliárd dollárt.

Az egykori kettős ügynök, aki 2000-ben szökött az Egyesült Államokba, azt állítja, hogy a programon az orosz kormány is jó sokat nyert, és ezt részben ő maga tette lehetővé. Tretyakov 1995 és 2000 között az orosz ENSZ-képviseleten a kémelhárítás helyettes vezetőjeként dolgozott.

Az oroszok által felbérelt kémek között állítása szerint volt egy kanadai nukleáris fegyverszakértő, az "olajat élelmiszerért" program egyik magas rangú orosz tisztségviselője, és egy egykori szocialista ország nagykövete is. Beszámolt egy orosz üzletemberről is, aki megszerzett egy atombombát, amelyet a saját Moszkva környéki dácsáján tartott.

Könyvet reklámoz a titkaival

Az 51 éves egykori kém ezelőtt soha nem beszélt a múltjáról, most azonban egy új könyv reklámkampánya keretében több interjút is adott. A könyv szerzője Pete Earley, a The Washington Post egykori munkatársa, címe pedig: "J. elvtárs: Egy orosz kém titkai a hidegháború utáni Amerikáról".

Tretyakov azt állítja, hogy az ENSZ egy "nemzetközi kémfészek". "Valósággal vadásztunk olyan tapasztalt diplomaták után, akik az ENSZ-ben dolgoztak, és elláthattak minket információval - elsősorban olyanokkal, amelyeket az Egyesült Államok ellen használhattunk fel" - jelentette ki.

Tretyakov szökéséről először 2001-ben beszéltek, azt azonban csak egy évvel később írta meg a The New York Times, hogy a férfi valójában nem diplomata volt, hanem magas rangú orosz kém, akit menekülés után alaposan kifaggatott a CIA és az FBI.

Az orosz ENSZ-misszió egyelőre nem kommentálta az átállt ex-kém szavait.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Nagyon bántják az amerikai tőzsdéket

Lefordultak az irányadó európai tőzsdék a mai amerikai GDP-adatok és munkanélküliségi statisztikák közlését követően. A makoradatok mellett a vállalati gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten az amerikai technológiai óriásokon van a hangsúly, amelyek közül a Meta csalódást okozott tegnap esti gyorsjelentésével. Itthon nagyban zajlanak az éves rendes közgyűlések, ma a Richter és a Mol tartja közgyűlését. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×