Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Halálos áldozata is van a szélviharnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A környező országokban is súlyos károkat okozott a szélvihar: Lengyelországban egy halálos és több sérült áldozatot követelt a két napja tomboló vihar, amely Ausztriában és Csehországban is megnehezíti a közlekedést.

A Lengyelországot két napja sújtó szélvihar vasárnapra virradóra egy halálos és több sérült áldozatot követelt, fák dőltek ki, számos helyen megszakadt az áramszolgáltatás. A halálos áldozat egy gépkocsivezető, akinek autójára rádőlt egy fa az ország középső részén található Ciechanów város közelében. A vele utazó felesége és hat hónapos gyerekük megsérült.

Főleg az ország középső és nyugati részén okozott áramkimaradást, hogy a szél miatt zárlat keletkezett az elektromos hálózatban. Ezekben az országrészekben házak tetejét is leszakította a vihar.

Kidőlt fák, leszaggatott villanyvezetékek

Súlyos károkat és közlekedési gondokat okozott az orkánerejű szél Ausztria keleti és déli vidékén is. A helyenként az óránkénti 130 kilométeres sebességet is elérő széllökések számos helyen kidöntötték a fákat és a villanyoszlopokat, tetőket és homlokzatokat rongáltak meg, villanyvezetéket szaggattak le.

A kidőlt fák miatt számos országutat le kellett zárni a forgalom elől. Az A2-es déli autópályán több alagútban időlegesen szünetelt a közlekedés, mert a letépett vezetékek miatt nem volt világítás.

Fennakadásokat jelentettek Kelet-Tirolból, Felső- és Alsó-Ausztriából, Burgenlandból és Karintiából egyaránt. Az utóbbi tartományban vasárnap délelőtt csaknem tízezren voltak áram nélkül a szélvihar pusztítása nyomán. A tomboló orkán a fővárost, Bécset sem kímélte.

A leszaggatott elektromos vezetékekből kipattanó szikrák néhány erdőben tüzet szítottak, de azokat sikerült gyorsan megfékezni.

Az érintett tartományokban több ezer tűzoltó volt folyamatosan szolgálatban. A csodával határos módon komolyabb személyi sérülés nem történt, a lehulló cserepek és vakolatdarabok azonban nagyon sok gépkocsi karosszériáját bezúzták.

Késnek a nemzetközi gyorsvonatok

Közlekedési problémákat okozott, fákat döntött ki és háztetőket szaggatott le a helyenként óránkénti több mint száz kilométer sebességű szélvihar a vasárnapra virradó éjjel Csehországban is.

A vihar által kidöntött fák Észak-Morvaországban megrongálták a Prága és Ostrava közötti vasútvonalat, aminek következtében a Csehországból Szlovákiába és Lengyelországba, valamint az ellenkező irányban közlekedő nemzetközi gyorsvonatok több mint háromórás késéssel értek célba - mondta Ondrej Kubala, a cseh vasutak szóvivője.

Kubala szerint a leszaggatott vezetékek miatt több helyen a villamos mozdonyokat motoros mozdonyokra kell cserélni, illetve néhány helyen csak egy sínpáron folyik a közlekedés, és mindez természetesen késéseket eredményez. Késéssel érkezett vasárnap reggel Prágából Ostravába a Pendolino szuperexpressz is. A vasút azzal számol, hogy a megrongált vezetékeket és a síneket a nap folyamán rendbe teszik.

Az északi hegyvidékeken a szél sebessége időnként elérte az óránkénti 110 kilométert, és a meteorológusok szerint a nap folyamán is hasonló viharokra lehet számítani. A behavazott utakon nehéz a közlekedés, ezért a hatóságok felszólították a lakosságot, hogy akinek nem feltétlenül szükséges, ne utazzon a hegyekbe. A viharos szél miatt néhány helyen a sífelvonókat és kötélpályákat is le kellett állítani.

A szélvihar számos háztetőt is leszakított, több tucatnyi fát döntött ki és megrongálta a villamosvezetékeket is. Karlovy Varyban egy fa az éppen arra haladó rendőrautóra dőlt, de az utasok sérülés nélkül megúszták. A hatósági jelentések szerint az éjjeli szélviharnak nem volt áldozata és személyi sérülés sem történt.