Inforádió

Meghallgatom Élő adás

14 embert elevenen elégettek Kenyában

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A kenyai törzsi összecsapások vasárnap átterjedtek Naivasha városára, ahol tizennégy ember égett el elevenen felgyújtott házukban - közölte a rendőrség.

A kikuju törzs mintegy száz, bozótvágókésekkel és vasrudakkal felfegyverzett tagja a rivális luo törzshöz tartozókat mészárolt le, lángba borította házaikat és üzleteket fosztott ki a város központjában. A felperzselt házakban tizennégyen, köztük nők és gyermekek lelték halálukat a lángok között, miután valószínűleg rájuk zárták az ajtót - mondta egy névtelenül nyilatkozó rendőrparancsnok Nairobiban.

Egy helyszíni tudósító arról számolt be, hogy a túlerővel szemben tehetetlen rendőrség tétlen szemlélője volt a fékevesztett pusztításnak. A támadók saját elmondásuk szerint meggyilkolt társaikért akartak bosszút állni. A katonai és rendőri erősítés megérkezése után Naivasha központja késő délután viszonylag rövid időn belül szellemvárossá változott, de a külső kerületekben folytatódtak a rendfenntartók és fiatalokból álló fegyveres bandák közötti összecsapások.

Rift Valley tartományban, ahol Naivasha is található, csütörtök este óta összesen 130 ember esett áldozatul a zavargásoknak.

A kelet-afrikai országban a december 27-én tartott elnökválasztás után törtek ki az etnikai összecsapások, miután a luo törzshöz tartozó ellenzéki elnökjelölt, Raila Odinga megvádolta ellenfelét, a kikuju Mwai Kibaki újraválasztott államfőt, hogy csalással szerezte meg a győzelmet. A zavargásokban azóta legalább 900 ember vesztette életét.

A két rivális között hat napja próbál közvetíteni Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár, aki vasárnap ismét találkozott Odingával. Az ellenzék szóvivője elmondta, hogy három küldött kijelölését kérte tőlük a reményeik szerint "egy héten belül" megkezdődő tárgyalásokra.