eur:
395.71
usd:
372.13
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Elítélték a történelmet író hackert

Pénzbüntetésre ítéltek egy orosz nemzetiségű észt férfit a balti ország weboldalai ellen intézett tavaly tavaszi internetes támadásokért. A hackerek akkor bénították meg több észt párt és intézmény honlapját, amikor a tallini hatóságok döntöttek egy II. világháborús szovjet emlékmű és katonasír áthelyezéséről.

A tallini bronzkatona, avagy az ismeretlen szovjet katona sírja szolgáltatta az indokot a tavaly áprilisban és májusban történt internetes támadásokra, amelyek nyomán napokig nem lehetett elérni több észt újság, párt és intézmény honlapját.

Az észt kormány és az orosz kisebbség, illetve maga Oroszország között fellángolt vita nyomán tömegtüntetések robbantak ki, melyekben egy ember meghalt.

Észtország akkor azzal vádolta meg Moszkvát, hogy az internetes támadásokat a Kreml szervereiről indították, azaz, hogy maga az orosz vezetés nyúlt a hadviselés új módjához. Tallin még NATO-szakértőket is alkalmazott, hogy felderítsék a forrást. Többen a történelem első kiberháborújának minősítették a történteket.

Az észt hatóságoknak eddig egy személyt sikerült azonosítaniuk. A 20 éves Dmitrij Galuskevicset 1600 dollárnak megfelelő pénzbírságra ítélte egy bíróság, amiért megakadályozta a hozzáférést Andrus Ansip miniszterelnök Reform Párjtja honlapjához.

A diák elismerte tettét, és azt mondta: akciója tiltakozás volt az ország lakosságának negyedét kitevő orosz kisebbség nevében.

Az internetes támadások során a megbénított oldalak mellett egyes honlapok látogatóit szovjet katonák fényképei és Martin Luther Kingnek a "gonosszal való szembenállásra" felszólító idézetei fogadták.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×