eur:
393.43
usd:
366.97
bux:
66401.21
2024. április 25. csütörtök Márk

Visszatér a kormányzatba az iraki háború szellemi atyja

Az amerikai külügyminisztérium fegyverzetellenőrzési bizottságának elnöke lesz Paul Wolfowitz, a Világbank volt elnöke. A Bush-kormányzat egykori, keményvonalas tagjának többek között az iráni és az észak-koreai ügyekbe lesz beleszólása.

Az amerikai külügyminisztérium Nemzetközi Biztonsági Tanácsadó Bizottsága, amelynek élére Paul Wolfowitz kerül, olyan kérdésekben foglal állást, mint a fegyverkezési szabályozások, a leszerelés vagy az atomfegyverek elterjedése.

A szervezet több olyan fontos ügyet tárgyal majd, amelyek jó ideje napirenden vannak az amerikai külpolitikában: ilyenek Irán - állítólagos - titkos atomfegyver-előállítási tervei, vagy az, hogyan lehet meggyőzni Észak-Koreát, hogy végképp hagyjon fel nukleáris kutatásaival.

Sokak szerint Paul Wolfowitz kinevezése annak elismerése, hogy a politikus hosszú időn át hű volt a Bush-adminisztrációhoz. Az, hogy ő vezeti majd a többek között külpolitikai szakértőkből és szenátorokból álló testületet, azt is jelzi, hogy George Bush amerikai elnök erőt akar mutatni, és ezzel ellensúlyozni a diplomáciai szempontokat.

Paul Wolfowitz már dolgozott az amerikai külügyminisztériumban: tárcavezető-helyettesként ő volt az Irak elleni háború legnagyobb támogatója és kitervelője.

A politikus legutóbb a Világbank elnöke volt, le kellett azonban mondania, miután etikai botrányba keveredett: elintézte, hogy barátnője, Shaha Ali Rizát, a bank korábbi kommunikációs szakembere álláshoz jusson egy külügyminisztériumi alapítványnál, ahol fizetését - amelyet továbbra is a Világbanktól kapott - Paul Wolfowitz kinevezése után két ízben is jelentősen megemelték.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×