Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Remény Verespatakon: elhajtják a bányavállalatot?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Rosszindulatú ferdítésnek tekinti a verespataki aranybánya nyitására késülő Rosia Montana Gold Corpration a zöld szervezeteknek azt a bejelentését, hogy a verespataki rendezési terv érvénytelenítése a bányaprojekt engedélyezési folyamatának az újraindítását vonja maga után.

"Hamis állításoktól és megalapozatlan következtetésektől hemzseg az a közlemény, amelyben az Alburnus Maior egyesület világgá kürtölte, hogy a Gyulafehérvári Táblabíróság ítélete leállítja a verespataki bányanyitási tervet" - írta a Rosia Montana Gold Corporation; az a cég, amelyik a romániai Verespatakon Európa legnagyobb külszíni aranybányája megnyitására készül.

A kanadai-román vegyesvállalat három nappal azt követően bocsátott ki közleményét, hogy a Gyulafehérvári Táblabíróság jogerősen érvénytelenítette a verespataki önkormányzat 2002-es területrendezési tervét.

Ez a dokumentum nyilvánította Verespatak területét ipari övezetté, és tiltotta meg az építkezéseket és a bányanyitással összefüggésben nem álló gazdasági tevékenységet a területen.

A felperes Alburnus Maior egyesület úgy értelmezte a bírósági döntést, hogy az egnedélyezési folyamat egyik alapdokumentuma vált semmissé, a bányavállalat pedig vagy feladja a verespataki terveit, vagy újból kezdi az engedélyeztetési folyamatot, amely eddig tíz évet emésztett fel.

A Gold Corporation kommunikációs menedzsere Cristina Merill hangsúlyozta, a táblabíróság még nem bocsátotta ki a döntés indoklását, de bármi is álljon a bírósági dokumentumban, annak nincs hatása a cég számára kibocsátott verespataki bányászati engedélyre nézve.

A cég értelmezése szerint a bírósági határozat nem mondja ki a verespataki ipari övezet törvénytelen voltát. A bányatársaság közleményében arra is kitért, hogy a bányanyitás megakadályozására szövetkezett civil szervezetek immár hetedik alkalommal temetik el megalapozatlanul a bányaprojektet.