eur:
393.73
usd:
367.86
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Parázs vita a kábítószerek besorolásáról

A legfrissebb bűnügyi adatok nyilvánosságra hozatala után ismét felélénkült a vita Nagy-Britanniában a cannabis besorolásáról, egy év alatt ugyanis ötödével nőtt a kábítószerrel összefüggő visszaélések száma, főképpen a marihuánahasználók miatt.

A munkáspárti kormány kábítószer-politikáját azóta érik heves támadások, hogy 2004-ben a cannabist a B veszélyességi kategóriából a C-be sorolták át, így a fogyasztókat már nem fenyegeti az őrizetbe vétel.

A kérdés a legfrissebb bűnügyi statisztika miatt került a fókuszba. Az utóbbi három évben a marihuánával összefüggő visszaélések száma több mint 60 százalékkal növekedett, a szigorúbb drogpolitika hívei szerint ez egyértelműen azt bizonyítja, hogy hiba volt a 2004-es szabályváltoztatás.

A kormány a közeljövőben tekinti át ismét a kérdést, jelenleg a kabinet tanácsadó testületének véleményére várnak. A rendőri vezetők és az orvosok jelentős része mindenesetre támogatná, hogy a cannabist sorolják vissza a B-kategóriába, utóbbiak főként azokra a bizonyítékokra hivatkoznak, amelyek az utóbbi években gyűltek össze a kender egészségkárosító hatásáról.

Az utóbbi időben ráadásul egyre népszerűbbé váltak az erősebb, potenciálisan károsabb változatok.

Az orvosok arra hivatkoznak, hogy az ország egyes részein az utóbbi évtizedben a cannabis-használat miatt mentális betegségekkel kezelt betegek száma. A rendőrök pedig úgy vélik, hogy jelentős részben a kábítószerek okolhatók amiatt, hogy az utóbbi évben öt százalékkal nőtt a betörések száma, ami többéves csökkenő tendenciát tört meg.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×