Parázs vita a kábítószerek besorolásáról

Infostart
2008. január 25. 20:10
A legfrissebb bűnügyi adatok nyilvánosságra hozatala után ismét felélénkült a vita Nagy-Britanniában a cannabis besorolásáról, egy év alatt ugyanis ötödével nőtt a kábítószerrel összefüggő visszaélések száma, főképpen a marihuánahasználók miatt.

A munkáspárti kormány kábítószer-politikáját azóta érik heves támadások, hogy 2004-ben a cannabist a B veszélyességi kategóriából a C-be sorolták át, így a fogyasztókat már nem fenyegeti az őrizetbe vétel.

A kérdés a legfrissebb bűnügyi statisztika miatt került a fókuszba. Az utóbbi három évben a marihuánával összefüggő visszaélések száma több mint 60 százalékkal növekedett, a szigorúbb drogpolitika hívei szerint ez egyértelműen azt bizonyítja, hogy hiba volt a 2004-es szabályváltoztatás.

A kormány a közeljövőben tekinti át ismét a kérdést, jelenleg a kabinet tanácsadó testületének véleményére várnak. A rendőri vezetők és az orvosok jelentős része mindenesetre támogatná, hogy a cannabist sorolják vissza a B-kategóriába, utóbbiak főként azokra a bizonyítékokra hivatkoznak, amelyek az utóbbi években gyűltek össze a kender egészségkárosító hatásáról.

Az utóbbi időben ráadásul egyre népszerűbbé váltak az erősebb, potenciálisan károsabb változatok.

Az orvosok arra hivatkoznak, hogy az ország egyes részein az utóbbi évtizedben a cannabis-használat miatt mentális betegségekkel kezelt betegek száma. A rendőrök pedig úgy vélik, hogy jelentős részben a kábítószerek okolhatók amiatt, hogy az utóbbi évben öt százalékkal nőtt a betörések száma, ami többéves csökkenő tendenciát tört meg.