Õrizetbe vették a többfejű bűnszövetkezet 16 tagját

Infostart
2008. január 24. 18:13
Csütörtök hajnalban őrizetbe vették a dél-olaszországi Camorra 16 tagját. Az érintett klán tagjai évek óta szedtek védelmi pénzeket a helyi vállalkozóktól. A szíciliaitól felépítésében sokban különböző dél-olasz bűnszövetkezet az egész régiót behálózza és több iparágat is a kezében tart. Ezért különösen nehéz fellépni vele szemben.

A külvilág számára az olasz szervezett bűnözést Don Corleone és a maffia jelenti. Különösen a nápolyi szemétválság miatt azonban egyre többet hallani a nápoly környéki bűnszövetkezetekről, a Camorráról is.

Csütörtök reggel az egyik klán 16 tagját vették őrizetbe az olasz csendőrök. Az öt helyen végrehajtott rajtaütés célpontja a Casalesi-klán volt, amely a térség kereskedőitől és vállakozóitól szed védelmi pénzt.

A Rendszer mindent behálóz délen

A Camorra - vagy ahogy az olaszok nevezik, a Rendszer - egyik legjobban jövedelmező vállalkozása a szemétszállítás és az illegális lerakás. A bűnözők miatt Olaszország minden tájáról érkezik délre az ipari és egyéb hulladék, amelyet aztán a környezetvédelmi és egészségügyi előírásoknak fittyet hányva illegálisan raknak le.

A Camorráról a hetekben jelent meg egy oknyomozó könyv Roberto Saviano újságíró tollából. A fiatal szerző orvos apját durván összeverték, amikor az íratlan szabályt megszegve segített egy lövöldözés áldozatán.

Rendőri őrizet a Camorra-könyv szerzőjének

Saviano munkásként dolgozott több olyan iparágban is, amelyet a Camorra irányít, és leírja, hogy a szicíliai Cosa Nostrával szemben a Camorra úgymond "föderalista" struktúrája miatt sokfejű szörny.

Emiatt a klánok nemcsak egyszerű embereket félemlítenek meg, hanem egymással is leszámolnak. A bandákban a nők is vezető szerephez jutnak, és ők veszik át az irányítást, amikor a férfiak börtönben vannak.

Saviano leír egy brutális leszámolást, amelyben az egyik klán nőtagjait - köztük a főnök tizenéves lányait - mészárolta le egy másik, nőkből is álló csoport.

A Camorra irányítja például az egész ruházati ipart, hozza be az illegális kínai munkásokat és viszi ki - megint csak - illegálisan az országból azokat, akik meghaltak. Beépült az építőiparba és a helyi önkormányzatokba is - írja Saviano, aki könyve miatt rendőri őrizetet kapott.

Közben hétfőn egy palermói maffiaperben összesen több mint 400 év börtönbüntetést róttak ki 38 vádlottra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást