Jövőre meglehet az amerikai vízummentesség

Infostart
2008. január 24. 18:32
Jövőre várható, hogy az Egyesült Államok vízummentességet biztosít Magyarország számára - mondta az InfoRádiónak Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese, miután a szocialista párt küldöttsége az amerikai képviselőház több tagjával is tárgyalt.

Az Egyesült Államok Kongresszusa megszavazta a forrásokat annak az informatikai rendszernek a kiépítésére, amely szükséges a vízummentességet élvezők körének bővítésére.

Mesterházy Attila elmondta: a négytagú küldöttség találkozott Robert Wexler demokratapárti képviselővel, aki a mentességet illető menetrend kapcsán úgy fogalmazott: "már látni az alagút végét".

Az Egyesült Államok ugyanis Magyarország esetében eltekint attól a korábbi követelményétől, hogy csak annak az országnak ad vízummentességet, ahol korábban a visszautasított vízumkérelmek aránya 10 százalék alatt volt. Tavaly a magyarok kérelmének 10,3 százalékát utasították vissza.

A képviselők biztosították az MSZP-delegációt arról, hogy az amerikai elnökválasztás kimenetele nem fogja befolyásolni az amerikai-magyar viszonyt.

Értékelésük szerint az eddigi magyar kormányoknak kiváló viszonyuk volt a republikánus és a demokrata párti amerikai kormánnyal egyaránt.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást