Gyurcsány új frontot nyitott

InfoRádió / MTI
2008. január 24. 10:34
Új frontot nyitott az európai gazdáknak juttatott uniós támogatásokért folytatott csatában a magyar kormányfő a davosi Világgazdasági Fórumon elmondott beszédében - írja az International Herald Tribune csütörtöki számában.

Az International Herald Tribune szerint Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök érvelése a davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén az Európai Unió agrártámogatási rendszerének felülvizsgálata és átalakítása mellett új frontot nyitott a gazdáknak juttatott évi 56 milliárd eurós összegért folytatott csatában.

Az amerikai The New York Times európai kiadása nem felejti el hozzátenni, hogy a magyar kormányfő véleményéhez Tony Blair volt brit miniszterelnök is csatlakozott.

A Párizsban megjelenő angol nyelvű lap tudósítása szerint a magyar kormányfő az EU egyik "szent tehenéhez" nyúlt, amikor azt hangsúlyozta Davosban, hogy a globálisan emelkedő élelmiszerpiaci kereslet és árak fényében a gazdák kevésbé vagy egyáltalán nem lesznek ráutalva támogatásokra.

Az élelmiszerárak megugrása lehetőséget ad az Európai Unió agrártámogatási rendszerének felülvizsgálatára és átalakítására, mert magas élelmiszerpiaci árak esetén a gazdák kevésbé vannak ráutalva a támogatásra - mondta Gyurcsány Ferenc kormányfő a davosi Világgazdasági Fórum egyik panelbeszélgetésén.

A miniszterelnök szerint az agrártámogatási rendszerből esetleg felszabaduló összegek az oktatásra, a kutatásra és fejlesztésre, a versenyképesség javítására fordíthatók.