Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Palesztinok tízezrei árasztották el az egyiptomi boltokat - képekkel és videóval

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Több tízezer palesztin özönlött át a Gázai övezetből Egyiptomba, miután maszkos fegyveresek felrobbantották a határon álló falat. A brit The Times értesülése szerint a Hamász nevű szélsőséges szervezet tagjai hónapokon keresztül titokban réseket vágtak a falon, hogy a robbantás sikeres legyen.

A Hamász tavaly júniusban vette át a hatalmat a Gázai övezetben, ahonnan elüldözte a Fatahot. A szélsőséges szervezet ugyan tagadja, hogy köze lenne az egyiptomi határon húzódó fal felrobbantásához, a brit napilapnak azonban a szervezethez tartozó egyik határőr elismerte: hónapokig készítették elő titokban az akciót.

A fal leomlásakor több tízezer palesztin özönlött át Egyiptomba. Hoszni Mubatak egyiptomi elnök utasította a biztonsági erőket, hogy hagyják a palesztinokat, akik azért érkeztek, hogy élelmiszerhez jussanak.

Összesen 17 pokolgépet robbantottak fel a fémkerítés tövében, és hosszában mintegy kétharmadát tönkretették. Előzőleg a Gázai övezetet kormányzó Hamász iszlamista szervezet a határnál fekvő Rafahban tüntetést szervezett az ellen, hogy Izrael lezárva tartja az övezet határát.

A palesztinok élelmiszerért, üzemanyagért, cigarettáért és egyéb olyan javakért mentek át, amelyekből hiány van a külvilágtól hat napja hermetikusan elzárt Gázai övezetben. Az egyiptomi határőrök és a Hamász iszlamista szervezet rendőrei karba tett kézzel nézték, amint a palesztinok a beszerzett árukkal felszerelkezve visszaszállingóznak az egyiptomi oldalról.

Izrael azután zárta le teljesen a külvilágtól a Hamász tavaly júniusi hatalomátvétele óta egyébként is elszigetelt Gázai övezetet, hogy megszaporodtak az onnan izraeli határ menti településekre irányuló rakétatámadások.

Az izraeli védelmi minisztérium hétfőn úgy döntött, átmeneti időre részlegesen feloldja a zárlatot, s kedden már érkezett is üzemanyag Izraelből a Gázai övezetbe.