eur:
393.13
usd:
367.29
bux:
0
2024. április 24. szerda György

Palesztinok tízezrei árasztották el az egyiptomi boltokat - képekkel és videóval

Több tízezer palesztin özönlött át a Gázai övezetből Egyiptomba, miután maszkos fegyveresek felrobbantották a határon álló falat. A brit The Times értesülése szerint a Hamász nevű szélsőséges szervezet tagjai hónapokon keresztül titokban réseket vágtak a falon, hogy a robbantás sikeres legyen.

A Hamász tavaly júniusban vette át a hatalmat a Gázai övezetben, ahonnan elüldözte a Fatahot. A szélsőséges szervezet ugyan tagadja, hogy köze lenne az egyiptomi határon húzódó fal felrobbantásához, a brit napilapnak azonban a szervezethez tartozó egyik határőr elismerte: hónapokig készítették elő titokban az akciót.

A fal leomlásakor több tízezer palesztin özönlött át Egyiptomba. Hoszni Mubatak egyiptomi elnök utasította a biztonsági erőket, hogy hagyják a palesztinokat, akik azért érkeztek, hogy élelmiszerhez jussanak.

Összesen 17 pokolgépet robbantottak fel a fémkerítés tövében, és hosszában mintegy kétharmadát tönkretették. Előzőleg a Gázai övezetet kormányzó Hamász iszlamista szervezet a határnál fekvő Rafahban tüntetést szervezett az ellen, hogy Izrael lezárva tartja az övezet határát.

A palesztinok élelmiszerért, üzemanyagért, cigarettáért és egyéb olyan javakért mentek át, amelyekből hiány van a külvilágtól hat napja hermetikusan elzárt Gázai övezetben. Az egyiptomi határőrök és a Hamász iszlamista szervezet rendőrei karba tett kézzel nézték, amint a palesztinok a beszerzett árukkal felszerelkezve visszaszállingóznak az egyiptomi oldalról.

Izrael azután zárta le teljesen a külvilágtól a Hamász tavaly júniusi hatalomátvétele óta egyébként is elszigetelt Gázai övezetet, hogy megszaporodtak az onnan izraeli határ menti településekre irányuló rakétatámadások.

Az izraeli védelmi minisztérium hétfőn úgy döntött, átmeneti időre részlegesen feloldja a zárlatot, s kedden már érkezett is üzemanyag Izraelből a Gázai övezetbe.

Címlapról ajánljuk
Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Már a választók egyharmada sem szavazna a német koalícióra

Eddig sem szárnyalt a német koalíció az elmúlt egy évben végzett felmérések szerint, de most tovább csökkent a kormánypártok támogatottsága. A romló gazdasági helyzet és az ezzel kapcsolatos heves koalíciós viták szinte napról napra ássák alá a kormány népszerűségét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×