eur:
395.48
usd:
366.78
bux:
65434.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Vallásháború és vérontás a láthatáron

Erőszakos tiltakozóakcióktól tart a holland kormány amiatt, hogy egy radikális politikus az iszlámot erősen bíráló dokumentumfilmet akar bemutatni. A helyzetet annyira komolynak tartják, hogy felszólították a külföldön tartózkodó hollandokat: jelentkezzenek be országuk követségén.

Várhatóan a Mohammed-prófétáról készült karikatúráknál is haragosabb reakciókat vált ki az iszlám világban Geert Wilders, a radikális Szabadságpárt parlamenti képviselőjének filmje.

A muzulmán vallás ellen kampányt hirdető politikus ugyanis azt mondja: be fogja bizonyítani, hogy a Korán az intolerancia, a gyilkosság és a terror kézikönyve.

A hír éppen akkor látott napvilágot, amikor a holland külügyminiszter Madridban, a nyugati és iszlám világ közötti párbeszédért létrehozott Civilizációk Szövetsége nevű szervezet konferenciáján vett részt.

A holland kormány igyekszik jelezni: nem ért egyet a film tartalmával

Maxime Verhagen elmonda: nehéz előre menedzselni a válságot, mert nem is tudják, hogy mi lesz a filmben.

Szavai azonban utaltak arra az aggodalomra, hogy a muzulmán világban már a bemutató tényét is úgy fogják értékelni, mintha az a holland kormány, vagy elit aktív támogatásával történne.

Az ügyről tudósító brit Observer megjegyzi, hogy a kormány abban reménykedik, hogy legalább a közszolgálati tévéadók elzárkóznak a film bemutatásától.

Jan Peter Balkenende miniszterelnök annyit mondott, hogy a holland kabinet felkészült a lehetséges reakciókra.

Úgy tűnik, Hága taktikája az, hogy külföldön hangsúlyozza: bár a tolerancia hagyománya miatt engedni kell a szélsőjobboldali képviselőt, hogy kifejezze véleményét, az nem azonos a holland kormány hivatalos álláspontjával.

"Vegyék vissza a vitát a szélsőségesektől!"

Kérdés, hogy ez mennyire jut el az érintettekhez: a Mohammed prófétáról úgymond "a szólásszabadság védelmében" készült karikatúrák hatására több arab országban bojottálni kezdték a dán cégeket, annak ellenére, hogy a rajzok egy független lapban jelentek meg.

A muzulmán radikálisokkal szemben a gyakran a szólásszabadság védeleme ürügyén szót emelő bevándorlás-ellenes csoportok viszont azt hangoztatják: felháborító, hogy testőrökkel kell őriztetni a dokumentumfilmet elkészítő politikust.

Az ügyben megszólalt az immár amerikai száműzetésben élő szomáliai származású volt parlamenti képviselő, Ayaan Hirsi Ali, Wilders volt szövetségese, aki a filmet provokációnak minősítette.

Hirsi Alit nehéz lenne az iszlámista radikálisok szekértolójának nevezni, hiszen ő volt az, aki Theo van Gogh-gal együtt filmet forgatott az iszlám és a házastársi erőszak kapcsolatáról, ami azzal végződött, hogy egy fiatal radikális az utcán megölte Van Gogh-ot.

A volt képviselőnő szerint a holland pártoknak újra kell kezdeniük a vitát a bevándorlásról, mert most a szélsőségeseké lett a terep.

Wilders - akit valószníűleg közéjük sorol - tavaly azt monda: ha a muzulmánok Hollandiában akarnak maradni, akkor tépjék ki és dobják el a Korán felét. Az iszlám szent könyvét emellett a Mein Kampfhoz hasonlította, és a betiltását követelte.

A Korán-égetés "háborús üzenet lenne"

Sokan most azt találgatják, Wilders valóban széttépi és elégeti-e a Koránt, ahogy az elterjedt a 10 perces filmről.

A múlt héten az Európai Parlamentbe látogató szíriai nagymufti azt mondta: ha megteszi, akkor azzal azt bizonyítja, hogy "háborút és vérontást akar".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

Sorra válnak meg a külföldiek a Velencei-tó melletti ingatlanjaiktól

A Velencei-tó környéke viszonylag könnyen vészelte át a lakáspiac tavalyi ledermedését. Nagy szerepe lehet ebben annak, hogy a tó partjára már nem elsősorban üdülőhelyként, hanem egy tiszta, békés, ám mégis nagyvárosközeli lakóövezetként tekintenek az otthont keresők. A külföldi ingatlantulajdonosok viszont most egyértelműen az eladói oldalon jelennek meg - derül ki az OTP Ingatlanpont szakembereinek tapasztalataiból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×