Kész az Irán elleni határozattervezet szövege

InfoRádió / MTI
2008. január 22. 20:57
Berlinben megállapodott az Irán elleni újabb büntetőintézkedéseket tartalmazó határozattervezet szövegéről a Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország - közölte a német külügyminiszter azután, hogy az ügyben tárgyalt amerikai, brit, francia, kínai és orosz kollégájával.

A német külügyminiszter hangsúlyozta: a tervezetet Franciaország, Nagy-Britannia és Németország nyújtja majd be az ENSZ Biztonsági Tanácsában. Frank-Walter Steinmeier hozzátette: az újabb biztonsági intézkedések célja, hogy Teherán minél előbb leállítsa urándúsítási tevékenységét.

Nem sokkal korábban megérkezett Iránba az ötödik orosz nukleáris fűtőanyag-szállítmány. Mohammed Szaídi, az iráni atomenergia-hivatal helyettes vezetője december végén úgy nyilatkozott: 2-3 hónapon belül megkezdődhet a busehri erőmű beindítása, újabb 9 hónap elteltével pedig a reaktor elérheti a maximális, ezer megawattos terhelését.

A nyugati államok továbbra is attól tartanak, hogy Teherán atomfegyver előállítására törekszik, Irán ugyanakkor többször azt hangsúlyozta: az urándúsítás kizárólag békés célokat szolgál.