eur:
393.82
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Amire érdemes a síút előtt odafigyelni

Érdemes Európai Egészségbiztosítási Kártyát kiváltani külföldi síelés esetén, mert balesetkor az ellátás költsége lényegesen alacsonyabb lehet - mondta Lengyel Balázs, az OEP Európai Integrációs Osztályának vezetője.

Lengyel Balázs az InfoRádióban elmondta: a kártyát még az utazás előtt érdemes kiváltani, ilyen esetben a fogadó ország pontosan azt az ellátást biztosítja egy baleset esetén, mint amelyet saját polgárainak.

Aki azonban ezt elmulasztja, annak a kórház piaci alapon állít ki egy csekket a költségekről, ez azonban eltérhet attól az összegtől, amelyet az egészségbiztosító fizetne az ellátásért.

Ilyenkor a csekket be kell fizetni, és utólag be kell nyújtani a megyei egészségbiztosítási pénztárnak, amely az osztrák biztosító által fizetendő összeget téríti meg. Ha ez alacsonyabb a piaci árnál, akkor a különbözet a beteget terheli.

Érdemes odafigyelni arra is, hogy az adott ország biztosító által fizetett ellátásában pontosan mi szerepel. Ausztriában például egy légi mentést mindenkinek magának kell állnia, így ha szükség van erre, azt utólag szintén ki kell fizetni.

Hanganyag: Litauszky Balázs

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×