eur:
394.12
usd:
369.85
bux:
65766.76
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Eladják a volt köztársasági elnök ruhatárát Franciaországban

Francois Mitterrand özvegye árverésre bocsátja a néhai francia elnök ruhatárának és személyes tárgyainak egy részét.

Az elnök halála után tizenkét esztendővel kalapács alá kerülő tárgyak között vannak selyemöltönyök, kürtőkalapok és krokodilbőr irattáskák.

A Tajan francia árverési cégnél január 29-én kalapács alá kerülő 376 tétel között szerepel mintegy 100 ing, 60 öltöny és a világ vezetőinek - közöttük Fidel Castro kubai elnöknek - az ajándékai.

A néhai szocialista politikus özvegye, Danielle Mitterrand ruhatárának egyes darabjaira is lehet licitálni az árverésen, amelynek tervezett 100 ezer eurós (csaknem 26 millió forint) bevételét jótékonysági célra kívánják felhasználni.

Az árverés szervezője, Benedicte Blondeau-Wattel nem adott konkrét választ arra a kérdésre, Mitterrand-nak, aki 1981 és 1995 között irányította Franciaországot, nagyobb volt-e a ruhatára, mint más államfőknek.

"Most először árverezzük el egy köztársasági elnök ruhatárát. A többiekéhez nem férek hozzá, így nem tudok összehasonlítást tenni" - mondta.

Francois Mitterrand 1996 januárjában halt meg és Danielle azóta őrizte valamennyi ruháját párizsi lakásában.

"Most úgy döntött: sok holmit elárvereztet, hogy az alapítványa bevételhez jusson, de néhány darabot megőriz: így például azt az öltönyt, amelyet az elnöki beiktatáson viselt a férje" - mondta Benedicte Blondeau-Wattel.

Francois Mitterrand elnöknek igen kényes ízlése volt, ruhái híres szalonokból, Chaneltől, Yves Saint-Laurent-tól, Diortól, Jil Sanderstől és a Hermestől származtak. Külön kedvencei voltak Adriano Cifonelli szürke gyapjúöltönyei.

A legtöbb tárgyat 20-450 euró közötti áron kívánják értékesíteni. A legdrágább darab egy bőrbevonatú úti készlet, parfümökkel és fürdőolajjal, amelyet a Mitterrand-házaspár szaúdi vezetőktől kapott. Becsült ára 1.500-2.000 euró.

Az ajándékok között szerepel a Fidel Castro által adományozott krokodilbőr táska "Comandante en jefe Fidel Castro" felirattal; 500-700 eurót várnak érte.

Az egyik legvonzóbb tárgy egy kezében "Mitterrand, várok rád" táblát tartó nőt formázó persely.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Egyre rosszabb a hangulat a tőzsdén

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. Ami a mai tőzsdei teljesítményt illeti, egyelőre az óvatos optimizmus jellemzi a kereskedést, kisebb emelkedést láthatunk a kontinens vezető tőzsdéin, a magyar piac azonban lefordult.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×