Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Egyre durvul a harc: "Aggasztó, ahogy a volt elnök a feleségét támogatja"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyre keményebb a harc az amerikai elnökválasztáson induló jelöltek között mind a demokrata, mind a republikánus oldalon. A szócsata egyelőre a demokratáknál erősebb, ahol legutóbb Barack Obama az egyik reggeli televíziós műsorban osztotta ki legfőbb riválisát, Hillary Clintont és annak férjét, a volt amerikai elnököt.

Egyre durvul a hangnem az amerikai elnökválasztáson, noha még sem a demokratáknál, sem a republikánusoknál nincsen hivatalos elnökjelölt. Az amerikai választási rendszernek megfelelően azonban a pártok előválasztási sorozata legalább olyan kemény csatákat hoz, mint majd a hivatalos jelöltek harca.

Legutóbb a demokrata Barack Obama rohant ki legnagyobb vetélytársa, Hillary Clinton, pontosabban annak férje, a volt elnök Bill Clinton ellen. Az illinoisi szenátor szerint ugyanis Bill Clinton már-már "aggasztó mértékben" támogatja felesége kampányát.

Tény vagy tündérmese?

Barack Obama az ABC amerikai televízió reggeli műsorában meglehetősen keményen fogalmazott: "A volt elnök, akit mindannyian nagyon tisztelünk, olyan mértékben támogatja feleségét, ami szerintem kissé aggasztó".

"Olyan kijelentéseket tesz, melyeket tények nem támasztanak alá - akár az iraki háborúval kapcsolatos álláspontomról, akár a Las Vegas-i szervezetünkről van szó. Ez már a volt elnök szokásává vált, így az egyik legfontosabb dolgunk a következő alkalommal az lesz, hogy szembesítjük a tényekkel" - tette hozzá a kissé feldúlt Barack Obama.

A szenátort alighanem Bill Clinton azon kijelentése borította ki, mely szerint az, hogy Barack Obama a kezdetektől következetesen ellenezte volna az iraki háborút, csupán "tündérmese". A Clinton-stáb azzal is megvádolta a Barack Obamát támogató nevadai szakszervezeti vezetőket, hogy eltüntették a Clinton-támogatók szavazatait.

Élesedő harc, durvuló hangnem

"A tények tények" - válaszolták Clintonék stábja Barack Obama kritikájára. "Bill Clinton nagy segítsége kampányunknak és továbbra is szól majd az amerikai néphez Clinton szenátort támogatva" - jelentette ki Phil Singer szóvivő.

Nem csoda persze, hogy durvul a hangnem, hiszen az eddigi három előválasztásból egyet nyert Barack Obama (az elsőt, Iowában), míg kettőt a volt First Lady (New Hampshire, Nevada). A következő voksolás jövő szombaton Dél-Karolinában lesz, ott a felmérések szerint Barack Obama vezet.