Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A belügyminiszter szerint sem biztonságos este kimenni az utcára

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Saját tevékenységéről állított ki elégtelen bizonyítványt Jacqui Smith brit belügyminiszter, aki bevallotta: nem mer sötétedés után egyedül kimenni az utcára.

Mi több: nappal sem, ugyanis teaidőben - délután öt körül - is a testőre kísérte a belügyminisztert, aki beugrott egy kebabra az egyik londoni török kifőzdében.

A tárca azzal védekezik, hogy Jacqui Smith a nap 24 órájában kap rendőri védelmet, ezzel azonban azokat a bírálatokat nem tudják kivédeni, amelyeket a belügyminiszter okozott hétvégi nyilatkozatával.

A tárcavezetőt egy brutális gyilkosság ügyében faggatták az újságírók: három tizenéves a saját háza ajtaja előtt rugdosott agyon egy háromgyerekes családapát. Megkérdezték Smith-t, ki merne-e menni az utcára London egyik lepusztult kerületében, Hackney-ben?

"Nem, és nem is hiszem, hogy valaha megtettem volna. Miért, van, aki sétál arra estefelé?" - kérdezett vissza a belügyminiszter, akinek az az egyetlen "mentsége", hogy éjfél felé még az olyan elit negyedekben sem merne kilépni az utcára, mint Chelsea vagy Kensington. Az ellenzék szerint azonban ezzel a saját munkájáról állított ki elégtelen bizonyítványt.

"Elképesztő, hogy tényleg azt hiszi: senki nem jár késő éjszaka London utcáin, mert mindenkinek a segge alatt ott van a minisztériumi limuzin. Az egész kormányról állít ki szegénységi bizonyítványt, ha az egyik tagjának ennyire fogalma sincs a valós életről" - vélekedett Sarah Teather liberális demokrata képviselő.

Az igazságügyi minisztérium egyébként éppen a hétvégén hozta nyilvánosságra a legújabb bűnügyi adatokat. Ebből kiderül, hogy a fiatalkorú bűnözés jelentős ütemben nő: 2003 és 2006 között 21 százalékkal nőtt a 10-17 évesek által elkövetett bűncselekmények száma, ezen belül a rablásoké 43 százalékkal. A felnőttek által elkövetett bűncselekmények száma viszont nem egészen egy százalékkal nőtt.