Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Beperelték a rendőrök a filmstúdiót

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Beperelték a rendőrök az Amerikai gengszterek miatt a gyártó NBC Universal stúdiót. Ridley Scott filmje ugyanis megtörtént események alapján készült, az ügy valódi főszereplői azonban azt állítják: a dolog nem úgy történt, ahogyan a filmben, így az rossz színben tünteti fel őket.

A nagy sikerrel vetített Amerikai gengszterekben korrupt rendőrök rajtaütnek a hírhedt New York-i kábítószer kereskedő (Denzel Washington alakítja) házán, lelövik a kutyáját, megverik a feleségét és ellopnak több tízezer dollárt.

A film valós eseményeken alapul: 1975. január 28-án a Kábítószer Elleni Hivatal (DEA) egységei Gregory Korniloff vezetésével razziát tartottak Frank Lucas New Jersey-i otthonában. "De a kutyáját nem lőttem le, a feleségét nem vertem meg, és egy fillért sem vettem el. Az egész film hazugság" - jelentette ki a nyugdíjas rendőr.

Beszámolója szerint Lucas az ajtó előtt várta fürdőköpenyben - nem pedig szmokingban, ahogyan a filmben. Közben a kábítószer kereskedő felesége és a szobalány megpróbált kimászni a hátsó ablakon, és volt náluk egy barna papírzacskó 26 ezer dollárral.

"A razzia rutineljárásnak tűnt egészen addig, amíg nem találtunk félmillió dollárt - három ügynök figyelte, amíg egy negyedik megszámolta és becsomagolta a pénzt, amelyet bizonyítékként be is mutatott az ügyész a tárgyaláson" - sorolja a hamisításokat az egykori rendőr.

Nem csak az érintettek, de jelenleg aktív kollégáikat is felháborítja a hamisítás, ezért 400-an közülük 50 millió dolláros kártérítésért beperelték a stúdiót. Kiállt mellettük Dominic Amorosa is, aki ügyészként a vádat képviselte Lucas ellen, és megnyerte a pert.

"Hazugság az egész"

"Az egész film hazugság" - jelentette ki az egykori ügyész, aki most a zsarukat képviseli a perben. Azzal vádolják a stúdiót, hogy önös anyagi érdekből hamisította meg a történetet, és hozta kellemetlen helyzetbe a valódi szereplőket. Amorosa emlékeztetett arra, hogy sem a DEA, sem a New York-i rendőrség egyetlen tagját sem ítélték el, de még csak meg sem vádolták a Lucas-ügy miatt.

A New York-i rendőrséget egyébként nem lepte meg az eset. "Hollywood híres arról, hogy elferdíti a valóságot. Ha minden alkalommal perelnénk, amikor ez megtörténik, nem lenne időnk dolgozni" - jelentette ki Paul Browne rendőrségi szóvivő.

Az Amerikai gengsztereket nagy sikerrel játsszák a mozik, a film eddig már 130 millió dollárt hozott az NBC Universalnak, és az Oscar-díj esélyesei között emlegetik. Denzel Washington mellett Russell Crowe a főszereplője, de feltűnik a filmben Cuba Gooding Jr. is.