eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Beperelték a rendőrök a filmstúdiót

Beperelték a rendőrök az Amerikai gengszterek miatt a gyártó NBC Universal stúdiót. Ridley Scott filmje ugyanis megtörtént események alapján készült, az ügy valódi főszereplői azonban azt állítják: a dolog nem úgy történt, ahogyan a filmben, így az rossz színben tünteti fel őket.

A nagy sikerrel vetített Amerikai gengszterekben korrupt rendőrök rajtaütnek a hírhedt New York-i kábítószer kereskedő (Denzel Washington alakítja) házán, lelövik a kutyáját, megverik a feleségét és ellopnak több tízezer dollárt.

A film valós eseményeken alapul: 1975. január 28-án a Kábítószer Elleni Hivatal (DEA) egységei Gregory Korniloff vezetésével razziát tartottak Frank Lucas New Jersey-i otthonában. "De a kutyáját nem lőttem le, a feleségét nem vertem meg, és egy fillért sem vettem el. Az egész film hazugság" - jelentette ki a nyugdíjas rendőr.

Beszámolója szerint Lucas az ajtó előtt várta fürdőköpenyben - nem pedig szmokingban, ahogyan a filmben. Közben a kábítószer kereskedő felesége és a szobalány megpróbált kimászni a hátsó ablakon, és volt náluk egy barna papírzacskó 26 ezer dollárral.

"A razzia rutineljárásnak tűnt egészen addig, amíg nem találtunk félmillió dollárt - három ügynök figyelte, amíg egy negyedik megszámolta és becsomagolta a pénzt, amelyet bizonyítékként be is mutatott az ügyész a tárgyaláson" - sorolja a hamisításokat az egykori rendőr.

Nem csak az érintettek, de jelenleg aktív kollégáikat is felháborítja a hamisítás, ezért 400-an közülük 50 millió dolláros kártérítésért beperelték a stúdiót. Kiállt mellettük Dominic Amorosa is, aki ügyészként a vádat képviselte Lucas ellen, és megnyerte a pert.

"Hazugság az egész"

"Az egész film hazugság" - jelentette ki az egykori ügyész, aki most a zsarukat képviseli a perben. Azzal vádolják a stúdiót, hogy önös anyagi érdekből hamisította meg a történetet, és hozta kellemetlen helyzetbe a valódi szereplőket. Amorosa emlékeztetett arra, hogy sem a DEA, sem a New York-i rendőrség egyetlen tagját sem ítélték el, de még csak meg sem vádolták a Lucas-ügy miatt.

A New York-i rendőrséget egyébként nem lepte meg az eset. "Hollywood híres arról, hogy elferdíti a valóságot. Ha minden alkalommal perelnénk, amikor ez megtörténik, nem lenne időnk dolgozni" - jelentette ki Paul Browne rendőrségi szóvivő.

Az Amerikai gengsztereket nagy sikerrel játsszák a mozik, a film eddig már 130 millió dollárt hozott az NBC Universalnak, és az Oscar-díj esélyesei között emlegetik. Denzel Washington mellett Russell Crowe a főszereplője, de feltűnik a filmben Cuba Gooding Jr. is.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×