eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A gazdagokra nem vonatkozik a szabály

A tehetős külföldi üzletemberekre nem vonatkozik az a hamarosan életbe lépő nagy-britanniai szabály, amely az angol nyelv ismeretét előfeltétellé teszi az országban letelepedni szándékozók számára.

A kormány indoklása szerint az új törvényre azért van szükség, hogy a bevándorlók jobban integrálódjanak a brit társadalomba. Nem akarják ugyanakkor elriasztani a befektetéseket hozó üzletembereket, ezért beépítettek egy kiskaput, amely szerint nem kell nyelvi tesztet írnia annak, aki igazolni tudja, hogy rendelkezik legkevesebb egymillió fontos letéttel egy brit pénzintézetben, valamint az országba érkezése előtti 3 hónapban legalább 750 ezer fontot befektetett Nagy-Britanniában.

Az ellenzék bírálta ezt a kivételezést, a liberális demokraták szóvivője például azt mondta: nem szabadna megengedni a külföldi milliomosoknak, hogy a bankszámla-kimutatásukat lobogtatva egyszerűen besétáljanak az országba, legalább egy nyelvi feladatsorral birkózzanak meg, ha az Egyesült Királyságban akarnak letelepedni.

A bevándorlásügyi miniszter ugyanakkor védelmébe vette a szabályozást, mondván: a külföldi milliomosok - például a Chelsea-tulajdonos orosz Roman Abramovics - befektetnek az országban, és munkahelyeket teremtenek, így nem tanácsos kizárni őket.

Liam Byrne felidézte, hogy a szabályozás miatt több japán mérnöki szolgáltatásokkal foglalkozó vállalat is kifejezte aggodalmát, hogy a jövőben esetleg nem dolgozhatnak Nagy-Britanniában az idősebb menedzsereik.

A belügyminisztérium szóvivője azzal árnyalta a képet, hogy ha az angol nyelvtudás nem is, de más feltételek, így a büntetlen előélet követelménye a letelepedni kívánó külföldiekre is vonatkozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×