Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A gazdagokra nem vonatkozik a szabály

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A tehetős külföldi üzletemberekre nem vonatkozik az a hamarosan életbe lépő nagy-britanniai szabály, amely az angol nyelv ismeretét előfeltétellé teszi az országban letelepedni szándékozók számára.

A kormány indoklása szerint az új törvényre azért van szükség, hogy a bevándorlók jobban integrálódjanak a brit társadalomba. Nem akarják ugyanakkor elriasztani a befektetéseket hozó üzletembereket, ezért beépítettek egy kiskaput, amely szerint nem kell nyelvi tesztet írnia annak, aki igazolni tudja, hogy rendelkezik legkevesebb egymillió fontos letéttel egy brit pénzintézetben, valamint az országba érkezése előtti 3 hónapban legalább 750 ezer fontot befektetett Nagy-Britanniában.

Az ellenzék bírálta ezt a kivételezést, a liberális demokraták szóvivője például azt mondta: nem szabadna megengedni a külföldi milliomosoknak, hogy a bankszámla-kimutatásukat lobogtatva egyszerűen besétáljanak az országba, legalább egy nyelvi feladatsorral birkózzanak meg, ha az Egyesült Királyságban akarnak letelepedni.

A bevándorlásügyi miniszter ugyanakkor védelmébe vette a szabályozást, mondván: a külföldi milliomosok - például a Chelsea-tulajdonos orosz Roman Abramovics - befektetnek az országban, és munkahelyeket teremtenek, így nem tanácsos kizárni őket.

Liam Byrne felidézte, hogy a szabályozás miatt több japán mérnöki szolgáltatásokkal foglalkozó vállalat is kifejezte aggodalmát, hogy a jövőben esetleg nem dolgozhatnak Nagy-Britanniában az idősebb menedzsereik.

A belügyminisztérium szóvivője azzal árnyalta a képet, hogy ha az angol nyelvtudás nem is, de más feltételek, így a büntetlen előélet követelménye a letelepedni kívánó külföldiekre is vonatkozik.