Hiába a figyelmeztetés: megeszik az elhullott állatot is

Infostart
2008. január 19. 07:00
Kelet-Indiában nemcsak az egyre súlyosbodó madárinfluenza kelt pánikot, hanem az is, hogy a gazdák megtagadják az ellenőrizetlen vagy a gyaníthatóan fertőzött csirkék elpusztítását.

A nyugat-bengáli piacokon a tilalom ellenére tömegével árulják a szárnyasokat, és Újdelhiben katonákat kellett kivezényelni, hogy megakadályozzák a csirkék és pulykák kicsempészését.

Az indiai híradások szerint Kalkuttában a lakosság talált rá madártetemekre. Az indiai kormány bejelentette: 400 ezer szárnyast kellene levágni a betegség megállításához. Ember még nem fertőződött meg.

Százkét faluban kritikus a helyzet: a farmerek a folyókba dobálják a tetemeket, hogy a hatóságok előtt letagadhassák a fertőzés megjelenését. Mások megeszik az elhullott állományt, ami szintén életveszélyes, egyes családok pedig szétkergették szárnyasaikat, hogy a hatóságok ne találják meg vagy ne tudják befogni őket.

Az indiai kórházakban már riadót fújtak, és katonáknak kell vigyázniuk arra is, hogy ne csempésszék át a szárnyasállomány egy részét a madárinfluenza által szintén fertőzött Bangladesbe.

Indiában a mostani az eddig kitört járványok közül a legsúlyosabb: csak az elmúlt héten 62 ezer csirke és kacsa hullott el az országban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást