Újabb orosz nukleáris fűtőanyag-szállítmány Iránnak

InfoRádió / MTI
2008. január 18. 09:01
Oroszországból újabb nukleáris fűtőanyag-szállítmány érkezett Iránba. Az előző két adagot december 16-án, illetve 28-án vette át az iráni fél.

Oroszország - az Egyesült Államokkal egyeztetve - összesen 82 tonna nukleáris fűtőanyagot szállít az orosz Atomsztrojekszport cég által megépített busehri erőműhöz.

Teherán a következő két hónapban még öt szállítmányt vár Moszkvától, amely - egy korábbi, az Egyesült Államokkal egyeztetett megállapodás értelmében - összesen 82 tonna nukleáris fűtőanyagot szállít a perzsa országba.

Az iráni atomenergia-hivatal helyettes vezetője december végén azt mondta: a busehri erőművet két-három hónapon belül beindíthatják.

Mohammed Szaídi hozzátette: újabb kilenc hónap múlva a reaktor elérheti a maximális, 1000 megawattos terhelését.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter épp csütörtökön hangoztatta: lényegi tárgyalásokat vár attól a jövő heti berlini találkozótól, amelyen amerikai, orosz, kínai, francia és brit kollégájával azt kívánja egyeztetni, hogy milyen további közös lépéseket tehetnek a Teheránnal kibontakozott vitában.

A cél annak megerősítése, hogy a nemzetközi közösség továbbra is eltökélt: nem engedheti meg és nem is fogja megengedni atomfegyver-technológia megjelenését abban a térségben - mondta Steinmeier Bécsben, Mohamed el-Baradeivel, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatójával tartott megbeszélése után.