eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma

Taktikát vált az ellenzék Kenyában

A kenyai ellenzék tovább folytatja a szerinte csalással hatalomra jutott elnökkel szembeni tüntetéseket, de taktikát vált - derült ki a hétre megszervezett tömegdemonstrációk harmadik napján. Az ellenzékiek azzal vádolják a rendőröket, hogy több embert is megöltek a tiltakozó akciók oszlatásakor.

Bojkottálni fogja a Mwai Kibaki köztársasági elnök szövetségesei által üzemeltetett cégeket a kenyai ellenzék - jelentette be a Narancs Demokratikus Mozgalom, az ODM. Az ellenzékiek ezen a héten még "hagyományos" tömegtüntetéseket rendeztek, de azok több ember halálához vezettek, amikor az oszlató rendőrök felléptek velük szemben.

A december 27-i elnökválasztás óta az ország etnikumait megosztó erőszakban több, mint 600 ember halt meg. A legtöbb áldozat Kibaki elnök törzséből került ki, amelynek tagjairól a többi népcsoport azt tartja, hogy jogtalan előnyökhöz jutnak az államigazgatásban és a gazdaságban.

A kenyai jogvédők is választási csalást emlegetnek

Közben a Kenyia Emberi Jogi Bizottság is kiállt az ellenzék állításai mellett, és azt mondta, hogy az elnökválasztás során kirívó szabálytalanságok történtek, főleg a szavazatszámláláskor.

Kibaki elnök a kétségbevont adatok szerint 230 ezer szavazattal kapot többet riválisánál, Raila Odingánál. Csakhogy, az emberi jogi bizottság szerint 360 ezer szavazatról nem lehet megmondani, hogy hiteles-e.

Közben az ellenzék az országos tiltakozóakció harmadik napját tartotta pénteken, mielőtt az elnökhöz közel álló cégek bojkottjába kezdett volna. Az ODM egyik szóvivője megemlítette, hogy a többek között egy tejipari cég, egy bank és egy közlekedési társaság került a feketelistára.

Önkényes gyilkosságokkal vádolják a rendőröket

A mozgalom szerint a tömegoszlató rendőrök hét ember haláláért felelősek. A hatóságok annyit ismertek el, hogy négy embert agyonlőttek.

Raila Odinga szerint a rendőrök a helyzetet kihasználva ártatlanokat "végeznek ki és ezzel oltják vérszomjukat". A hatóság azonban tiltakozott és azt mondta: "a politikusok kihasználják az egyszerű embereket".

Annan közvetítőútjának sem sok jót jósolnak

Közben Kenyába érkezik a sokadik külföldi közvetítő, Kofi Annan volt ENSZ-főtitkár.

Korábban azonban a kormány egyik keményvonalas minisztere éreztette, hogy mire számíthat, amikor azt mondta: ők nem hívták Annant.

Az elnök pártjának vezető politikusai továbbra is határozottan tagadják, hogy bármiféle választási csalás történt volna, így nehéz elképzelni, hogyan lehet majd áthidalni a felek közötti szakadékot.

Az Európai Parlament egyhangúlag úgy döntött, hogy felfüggeszti a kenyai kormány segélyezését.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×