eur:
394.06
usd:
365.64
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Orosz selyemzsinór a British Councilnak

Régen nem volt ilyen rossz Nagy-Britannia és Oroszország viszonya, mint napjainkban. A kulturális kapcsolatokat ápoló British Council három oroszországi intézete közül kettőt orosz nyomásra be kellett zárni.

Három oroszországi brit kulturális intézetet működtet a British Council, egyet Moszkvában, egyet Szentpétervárott és egyet Jekatyerinburgban. Az orosz hatóságok nemrég azt közölték a brit Külügyminisztériummal, hogy ezek engedély nélkül végzik tevékenységüket és adókihágásokat követtek el.

Legújabban az intézetek orosz alkalmazottait látogatták meg este, otthonaikban az elhárítás emberei, hogy figyelmeztessék őket: illegális szervezetnek dolgoznak. Ennek ellenére egyikük sem mondott le az állásáról.

A brit külügyminisztéirum hajlandó mindegyikük számára ügyvédet fogadni, ha berendelik őket "beszélgetésre".

David Miliband brit külügyminiszter a leghatározottabban cáfolja, hogy az intézetek működése illegális, hiszen arról 1994-ben kétoldali megállapodás született.

Az orosz figyelmeztetést követően a britek további nyitva tartásra utasították az olvasótermeket, a tanfolyamokat pedig munkájuk folytatására. Mivel a munkatársak kerültek most fenyegetett helyzetbe, érdekükben a jekatyerinbrugi és szentpétervári intézet ideiglenesen bezárt.

A British Council elnöke, Lord Kinnock, a brit Munkáspárt volt vezetője. Fia, Stephen Kinnock a szentpétervári intézet igazgatója. Az ő gépkocsiját kedden követni kezdte egy rendőrautó, majd leállították és meg akarták szondáztatni.

Ezt, diplomáciai mentességére hivatkozva, megtagadta. Egy órát kellett az autóban ülnie, amíg a brit konzul a helyszínre érkezett, és elérte, hogy folytathassa útját.

David Milliband külügyminiszter a legújabb nyilatkozatában rámutatott, hogy a British Council oroszországi intézeteiben folyó kulturális tevékenység akadályozása egyrészt Oroszországra vet rossz fényt, másrészt az orosz társadalom vesztesége.

Mi áll az incidens mögött? Az, hogy a 2006 novemberében, Londonban radioaktív plutóniummal megölt volt KGB-ügynök, Alexandr Litvinyenko halálát felderítő brit nyomozás eredményeként, a Scotland Yard Andrej Lugovoj orosz üzletembert gyanúsítja, és kérte kiadatását. Ezt Oroszország megtagadta.

London válaszképpen kiutasított három orosz diplomatát. Moszkva most hirtelen illegálisnak nyilvánította a British Council intézeteinek működését Jekatyerinburgban és Szentpétervárott. Érdekes módon, Moszkvában nem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Külső segítséggel pörgetnék fel az ukrán fegyvergyártást, Oroszország elleni háborúhoz fegyverkezik a NATO-tagállam – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×