Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orosz selyemzsinór a British Councilnak

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Régen nem volt ilyen rossz Nagy-Britannia és Oroszország viszonya, mint napjainkban. A kulturális kapcsolatokat ápoló British Council három oroszországi intézete közül kettőt orosz nyomásra be kellett zárni.

Három oroszországi brit kulturális intézetet működtet a British Council, egyet Moszkvában, egyet Szentpétervárott és egyet Jekatyerinburgban. Az orosz hatóságok nemrég azt közölték a brit Külügyminisztériummal, hogy ezek engedély nélkül végzik tevékenységüket és adókihágásokat követtek el.

Legújabban az intézetek orosz alkalmazottait látogatták meg este, otthonaikban az elhárítás emberei, hogy figyelmeztessék őket: illegális szervezetnek dolgoznak. Ennek ellenére egyikük sem mondott le az állásáról.

A brit külügyminisztéirum hajlandó mindegyikük számára ügyvédet fogadni, ha berendelik őket "beszélgetésre".

David Miliband brit külügyminiszter a leghatározottabban cáfolja, hogy az intézetek működése illegális, hiszen arról 1994-ben kétoldali megállapodás született.

Az orosz figyelmeztetést követően a britek további nyitva tartásra utasították az olvasótermeket, a tanfolyamokat pedig munkájuk folytatására. Mivel a munkatársak kerültek most fenyegetett helyzetbe, érdekükben a jekatyerinbrugi és szentpétervári intézet ideiglenesen bezárt.

A British Council elnöke, Lord Kinnock, a brit Munkáspárt volt vezetője. Fia, Stephen Kinnock a szentpétervári intézet igazgatója. Az ő gépkocsiját kedden követni kezdte egy rendőrautó, majd leállították és meg akarták szondáztatni.

Ezt, diplomáciai mentességére hivatkozva, megtagadta. Egy órát kellett az autóban ülnie, amíg a brit konzul a helyszínre érkezett, és elérte, hogy folytathassa útját.

David Milliband külügyminiszter a legújabb nyilatkozatában rámutatott, hogy a British Council oroszországi intézeteiben folyó kulturális tevékenység akadályozása egyrészt Oroszországra vet rossz fényt, másrészt az orosz társadalom vesztesége.

Mi áll az incidens mögött? Az, hogy a 2006 novemberében, Londonban radioaktív plutóniummal megölt volt KGB-ügynök, Alexandr Litvinyenko halálát felderítő brit nyomozás eredményeként, a Scotland Yard Andrej Lugovoj orosz üzletembert gyanúsítja, és kérte kiadatását. Ezt Oroszország megtagadta.

London válaszképpen kiutasított három orosz diplomatát. Moszkva most hirtelen illegálisnak nyilvánította a British Council intézeteinek működését Jekatyerinburgban és Szentpétervárott. Érdekes módon, Moszkvában nem.