Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kényszerleszállás miatt lezárták a Heathrow egyik leszállópályáját - képekkel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Kényszerleszállást hajtott végre a British Airways egyik gépe a Heathrow repülőtéren, amelynek egyik leszállópályáját emiatt lezártak. Az incidens miatt törölték a BA délutáni budapesti járatait.

A BA Pekingből Londonba tartó járata hajtott le kényszerleszállást a brit főváros repülőterén, ahonnan éppen akkor indult volna hivatalos kínai és indiai látogatásra Gondon Brown; a kormányfő gépét a baleset miatt csak egy órás késéssel indították el.

A BA Boeing 777-ese a leszállópálya előtt, a füvön ért földet, és hosszas csúszás után a pálya elején állt meg. A BBC televízió helyszíni felvételei szerint a repülőgép a hasán fekszik, kiengedett futóművek nélkül. Az utasok kimenekítésére szolgáló vészcsúszdák mindkét oldalon kinyíltak, és a tűzoltók habbal árasztották el a Boeing környékét.

A repülőgép súlyos szerkezeti károkat szenvedett, hajtóművei és szárnyai összetörtek.

A szakértők nem értik


Szakértők egyelőre értetlenül állnak az eset előtt. A Boeing 777-es a világ legbiztonságosabb típusai közé tartozik, kereskedelmi forgalomba állása óta említésre méltó incidens egyik példányával sem történt.

A Flight International című vezető brit repülési szaklap egyik elemzője csütörtökön a BBC-nek azt mondta: ilyen jellegű balesetet az okozhat, ha mindkét hajtómű egyszerre, a leszállás ugyanazon késői szakaszában felmondja a szolgálatot, erre azonban a polgári repülés modern kori történetében "műszaki okokból még soha nem volt példa".

A szakértő a lehetséges magyarázatok között említette, hogy a gép esetleg madárrajjal ütközött, és mindkét motorba nagy testű madarak kerülhettek.

Nagyon alacsonyan közelítette meg a leszállópályát

A mentőszolgálat első beszámolója szerint négy utas könnyebben megsérült.

A gép valamennyi utasát kimenekítették. Egyikük beszámolója szerint a gép túl alacsonyan közelítette meg a leszállópályát. "Az ajtók még a levegőben kinyíltak. A gép becsapódott a leszállópálya előtt, a fejünk felett mindenhol törmelékek röpködtek. Iszonyatos csattanást halottunk, majd a gép megfarolt" - mesélte a túlélő.

A repülőtérnek csak a déli kifutópályáját zárták le a baleset miatt, az északin érkeznek és indulnak a gépek.

A brit repülésügyi hatóságok a torlódások elkerülése végett részleges légtérzárat rendeltek a Heathrow körzetében, és több járatot a Luton, illetve a Stansted repülőtérre irányítottak át.