eur:
395.04
usd:
371.53
bux:
66234.51
2024. április 16. kedd Csongor

Kényszerleszállás miatt lezárták a Heathrow egyik leszállópályáját - képekkel

Kényszerleszállást hajtott végre a British Airways egyik gépe a Heathrow repülőtéren, amelynek egyik leszállópályáját emiatt lezártak. Az incidens miatt törölték a BA délutáni budapesti járatait.

A BA Pekingből Londonba tartó járata hajtott le kényszerleszállást a brit főváros repülőterén, ahonnan éppen akkor indult volna hivatalos kínai és indiai látogatásra Gondon Brown; a kormányfő gépét a baleset miatt csak egy órás késéssel indították el.

A BA Boeing 777-ese a leszállópálya előtt, a füvön ért földet, és hosszas csúszás után a pálya elején állt meg. A BBC televízió helyszíni felvételei szerint a repülőgép a hasán fekszik, kiengedett futóművek nélkül. Az utasok kimenekítésére szolgáló vészcsúszdák mindkét oldalon kinyíltak, és a tűzoltók habbal árasztották el a Boeing környékét.

A repülőgép súlyos szerkezeti károkat szenvedett, hajtóművei és szárnyai összetörtek.

A szakértők nem értik


Szakértők egyelőre értetlenül állnak az eset előtt. A Boeing 777-es a világ legbiztonságosabb típusai közé tartozik, kereskedelmi forgalomba állása óta említésre méltó incidens egyik példányával sem történt.

A Flight International című vezető brit repülési szaklap egyik elemzője csütörtökön a BBC-nek azt mondta: ilyen jellegű balesetet az okozhat, ha mindkét hajtómű egyszerre, a leszállás ugyanazon késői szakaszában felmondja a szolgálatot, erre azonban a polgári repülés modern kori történetében "műszaki okokból még soha nem volt példa".

A szakértő a lehetséges magyarázatok között említette, hogy a gép esetleg madárrajjal ütközött, és mindkét motorba nagy testű madarak kerülhettek.

Nagyon alacsonyan közelítette meg a leszállópályát

A mentőszolgálat első beszámolója szerint négy utas könnyebben megsérült.

A gép valamennyi utasát kimenekítették. Egyikük beszámolója szerint a gép túl alacsonyan közelítette meg a leszállópályát. "Az ajtók még a levegőben kinyíltak. A gép becsapódott a leszállópálya előtt, a fejünk felett mindenhol törmelékek röpködtek. Iszonyatos csattanást halottunk, majd a gép megfarolt" - mesélte a túlélő.

A repülőtérnek csak a déli kifutópályáját zárták le a baleset miatt, az északin érkeznek és indulnak a gépek.

A brit repülésügyi hatóságok a torlódások elkerülése végett részleges légtérzárat rendeltek a Heathrow körzetében, és több járatot a Luton, illetve a Stansted repülőtérre irányítottak át.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Nagy esésben az OTP

Nagy esésben az OTP

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthatunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult. A hangulatot esetlegesen befolyásoló adatok érkeznek majd a nap folyamán, az Egyesült Államokból lakáspiaci adatok és ipari statisztikák érkeznek, de a fontkitettséggel bírók számára érdekes lehet a brit munkaerőpiaci adat is. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×