Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hősként ünneplik a szerencsétlenül járt gép pilótáját - képekkel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hősként ünneplik a British Airways pilótáját, aki a Peking-London járattal kényszerleszállást hajtott végre a Heathrow repülőtéren. Csodával határos módon tudta ugyanis letenni a gépet, így elkerülte, hogy az a sűrűn lakott Nyugat-Londonra zuhanjon.

A pilóta segélyjeleket adott le, amikor a gép hajtóművei leszállás előtt, a sűrűn lakott Nyugat-London felett elvesztették tolóerejüket, és a fedélzeti elektronikus repülésirányítási rendszerek is felmondták a szolgálatot.

Szakértők szerint "csodával határos" módon sikerült a pilótának elkerülnie, hogy a gép lezuhanjon a lakott területen, és ezáltal rengeteg ember essen a tragédia áldozatául.

A gép az egyik utas beszámolója szerint úgy zuhant le, mint egy kődarab, de a fedélzeten lévő 152 embert sikerült kimenekíteni, csupán hat embert szállítottak kisebb sérüléssel kórházba.

Willie Walsh, a BA vezérigazgatója örömmel jelentette ki a szerencsés véget ért incidens után, hogy a személyzet milyen hihetetlenül profi módon oldotta meg a feladatát. Megerősítette, hogy megkezdődött a baleset vizsgálata, és mindaddig, amíg ez be nem fejeződik, nem lenne "megfelelő" spekulálni, hogy azt mi okozta.

A kényszerleszállás miatt estig nem tudták megnyitni a déli kifutópályát, ezért késéssel érkeztek és indultak a gépet. Egy órával a tervezettnél később indulhatott el kínai és indiai látogatására Gordon Brown kormányfő is.

A becsapódás robaját hallva a kormányfőt kísérő rendőrök először azt hitték, valaki merényletet kísérelt meg Brown ellen. Bár a repülő mindössze ezer méterre a kormányfő gépétől állt meg, a Scotland Yard szerint semmi okuk nincs azt feltételezni, hogy a kényszerleszállás terrorista merénylet lett volna.