Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Hazudott a Blaha Lujza téri késelő: \"Nem ítéltek el gyilkosságért\"

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Gyergyószentmiklóson, egy hat négyzetméteres putriban lakik az a tízgyermekes család, amelyikből a Blaha Lujza téri késelő gyermek, G. István származik. Ezt a Krónika erdélyi napilap munkatársai tudták meg a székelyföldi város polgármesteri hivatalának roma ügyekkel foglalkozó referensétől.

A hivatalnok el is vezette az újságírókat a város széli viskóhoz, ahol leírhatatlan nyomorban találták az elhíresült gyermek apját és testvéreit. Noha Gyergyószentmiklós Románia egyik legfagyosabb városa, és ezen a télen is gyakorta mértek a városban mínusz húsz fok alatti hőmérsékleteket, István testvéreinek némelyike hiányos öltözetben, mezítláb járkál a hóban.

A család a gyermekek után járó szociális segélyből és kukázásból tartja fenn magát. A családfő, a Tatyiként ismert idősebb Gábor István határozottan cáfolta, hogy gyilkosság miatt lett volna elítélve, amiként a késelő gyermek dicsekedett korábban.

Soha nem járt iskolába

Elmondta, a fia a Besztercén élő nővérétől került valahogy Magyarországra. "Valakik elvitték, és maffiást csináltak belőle" - magyarázta az újságíróknak Tatyi. Elmondta, a gyermek soha sem járt iskolába, és amíg Gyergyószentmiklóson tartózkodott, általában az állomás körül kéregetett. Az így összeszedett pénzből vásárolt magának kenyeret, szalámit és üdítőt.

A Hargita megyei gyermekvédelmi hatóság illetékesei egyébként korántsem találták annyira rémesnek a 12 éves kisfiút, mint amilyennek a sajtó lefestette. Elekes Zoltán, a hatóság igazgatója elmondta, az első tapasztalatok alapján a gyermekkel jól lehet kommunikálni, együttműködik a reintegrációs központ alkalmazottaival.

Elekes elmondta, a szülők már jelezték is, hogy szeretnék visszafogadni a fiukat, de a gyermekvédelmi hatóság bizottsága és a törvényszék fog dönteni arról, hogy mikor egyesülhet újra a család.

Hanganyag: Gazda Árpád