eur:
395.66
usd:
372.15
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

Titkos akciótervet készített a szerb kormány Koszovó miatt?

Szerbiában állítólag létezik egy szigorúan titkos akcióterv arra az estre, ha Koszovó önkényesen kikiáltaná függetlenségét. A szerb védelmi miniszter ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a katonaság nem készít semmiféle külön tervet, és normálisan végzi feladatát a meglévő program alapján. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán tárgyal Koszovóról.

Szerbia komolyan gondolja, amit mond - üzeni a szerb kormány azzal, hogy részletes akciótervet fogadott el arra az esetre, ha Koszovó önkényesen kikiáltaná függetlenségét.

A cselekvési terv szigorúan őrzött államtitok, részleteiről semmi sem szivároghatott ki, a politikai elemzők és szakértők azonban máris elmondták róla a véleményüket.

A találgatások a következőkre szorítkoznak: ha Koszovó egyoldalúan kikiáltja függetlenségét, a tartomány északi, többségében szerbek lakta régiója elszakad, és Szerbiához csatlakozik.

Az elképzelések szerint a szerb kormány abban is bízik, hogy az ENSZ lehetővé teszi a katonaság és rendőrség bevonulását az északi területre.

Izrael lenne a példa?

Más feltételezések szerint a szerb kormány akcióterve olyan módszereket tartalmaz, amelyek hasonlítanak Izrael magatartására a Gázai övezetben és Palesztinában.

Időközben a szerb védelmi miniszter kijelentette: a katonaság nem készít semmiféle különleges akciótervet, és a már elfogadott program alapján végzi munkáját.

Szerbia eltökéltségét tovább növelte Vlagyimir Putyin orosz elnök üzenete Borisz Tadics köztársasági elnökhöz, amelyben elismeréssel méltatta a szerb vezetés határozottságát a koszovói kérdésben, emellett nagy jelentőségűnek minősítette, hogy Szerbia és Oroszország álláspontja azonos a legfontosabb kérdéseket illetően.

Kétségtelen tehát, hogy Oroszország Szerbia legnagyobb szövetségese és támogatója, de Belgrád arra is emlékeztet, hogy több uniós ország is ellenzi Koszovó függetlenedését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×