Titkos akciótervet készített a szerb kormány Koszovó miatt?

Infostart
2008. január 16. 10:16
Szerbiában állítólag létezik egy szigorúan titkos akcióterv arra az estre, ha Koszovó önkényesen kikiáltaná függetlenségét. A szerb védelmi miniszter ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a katonaság nem készít semmiféle külön tervet, és normálisan végzi feladatát a meglévő program alapján. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán tárgyal Koszovóról.

Szerbia komolyan gondolja, amit mond - üzeni a szerb kormány azzal, hogy részletes akciótervet fogadott el arra az esetre, ha Koszovó önkényesen kikiáltaná függetlenségét.

A cselekvési terv szigorúan őrzött államtitok, részleteiről semmi sem szivároghatott ki, a politikai elemzők és szakértők azonban máris elmondták róla a véleményüket.

A találgatások a következőkre szorítkoznak: ha Koszovó egyoldalúan kikiáltja függetlenségét, a tartomány északi, többségében szerbek lakta régiója elszakad, és Szerbiához csatlakozik.

Az elképzelések szerint a szerb kormány abban is bízik, hogy az ENSZ lehetővé teszi a katonaság és rendőrség bevonulását az északi területre.

Izrael lenne a példa?

Más feltételezések szerint a szerb kormány akcióterve olyan módszereket tartalmaz, amelyek hasonlítanak Izrael magatartására a Gázai övezetben és Palesztinában.

Időközben a szerb védelmi miniszter kijelentette: a katonaság nem készít semmiféle különleges akciótervet, és a már elfogadott program alapján végzi munkáját.

Szerbia eltökéltségét tovább növelte Vlagyimir Putyin orosz elnök üzenete Borisz Tadics köztársasági elnökhöz, amelyben elismeréssel méltatta a szerb vezetés határozottságát a koszovói kérdésben, emellett nagy jelentőségűnek minősítette, hogy Szerbia és Oroszország álláspontja azonos a legfontosabb kérdéseket illetően.

Kétségtelen tehát, hogy Oroszország Szerbia legnagyobb szövetségese és támogatója, de Belgrád arra is emlékeztet, hogy több uniós ország is ellenzi Koszovó függetlenedését.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást