Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mitt Romney nyerte meg a republikánus előválasztást Michiganben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Mitt Romney biztos előnnyel nyerte meg az amerikai Republikánus Párt elnökjelöltségre pályázó politikusai közül a Michigan szövetségi államban kedden tartott előválasztást.

A volt massachusettsi kormányzó, milliomos üzletember a szavazatok 90 százalékos feldolgozottsága mellett a voksok 39 százalékát szerezte meg. Legnagyobb vetélytársa, a New Hampshire-i előválasztás után az élre ugrott John McCain arizonai szenátor, a vietnami háború veteránja 30 százalékos eredményt ért el. A baptista lelkészből politikussá lett Mike Huckabee volt arkansas-i kormányzó, aki a vallásos konzervatívok körében népszerű, 16 százalékot kapott.

Giuliani ismét csalódást keltett


Ismét csalódást keltett a nagy államokra koncentráló Rudy Giuliani volt New York-i polgármester (3 százalék), akit Raun Paul, a szövetségi kongresszus texasi képviselője (6 százalék) és Fred Thompson volt színész, tennessee-i kormányzó (4 százalék) is megelőzött.

Michiganben mérik az Egyesült Államokban a legnagyobb, 7,4 százalékos munkanélküliségi rátát. A lakosságot leginkább érdeklő kérdés a gazdaság jövője, amelyet az iraki háború, a terrorizmus, a bevándorlás, a vallás és az adópolitika követ. Romney és McCain legfőbb kampányüzenete megegyezett: mindketten munkahelyeket, a recesszió által sújtott amerikai autóipar fellendítését ígérték.

Mitt Romney-nak nagy szüksége volt a michigani győzelemre ahhoz, hogy a következő fordulókban, így a február 5-i "megakedden" is - mikor egyszerre 22 államban döntenek az elnökjelöltekről - versenyben maradhasson.

Mi értelme az egésznek?

Miközben a szakértők a republikánus mezőny rég nem látott nyitottságáról beszélnek, egyes elemzők felteszik a kérdést: mi értelme van a kormánypárti versengésnek, amikor az ország George Bush csalódottságot hozó két elnöki ciklusa után váltásra, demokrata elnökre vágyik.

Sokak szerint a Republikánus Párt végletesen megosztott, az egymással szembenálló frakciók és az azokat képviselő jelöltpályázók is ezt bizonyítják. A néhai legendás konzervatív elnök, Ronald Reagan által lére hívott egység, a szociális, a védelempolitikai és az adóellenes konzervatívok koalíciója állítólag már végérvényesen a múlté.

A demokrata előválasztáson Michiganben Hillary Clinton a leadott szavazatok 55 százalékát szerezte meg. Nem volt ellenfele. Obama és Edwards nem kampányolt és nem is indult, mivel a pártszabályok megsértése miatt az állam nem küldhet delegáltakat a nyári jelöltállító konvencióra. Az eredmény azért érdekes, mert a demokrata választók 45 százaléka Clinton ellenében voksolt.

Ez volt Romney utolsó esélye

Orbán Anita Amerika-szakértő szerint Mitt Romney valószínűleg kiszállt volna az elnökválasztási kampányból, ha nem nyeri meg a michigani előválasztást.

A Demokratikus Átalakulásért Intézet igazgatóhelyettese az InfoRádiónak elmondta, Rudy Giuliani nagyon kockázatos stratégiát követ azzal, hogy csak a nagy államokra koncentrál.