Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Japán szabadon engedi a bálnavédőket - feltételekkel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A japán hatóságok szerdán ígéretet tettek arra, hogy bizonyos feltételek mellett szabadon engedik azt a két állatvédőt, akik a bálnavadászat ellen tiltakozva behatoltak egy japán bálnavadász hajóra.

A bejelentést azonnal szóváltás követte, mivel Paul Watson, a bálnavadászat ellen tiltakozó Sea Shepherd nevű szervezet megalapítója elmondta: a japán hatóságok csak abban az esetben hajlandók elengedni a két aktivistát, ha a szervezet véget vet a japán bálnavadász-flotta zaklatásának.

Japán közlés szerint a bálnavédő szervezet két aktivistája kedden kapaszkodott fel egy japán bálnavadász hajóra, míg a Sea Shepherd többi aktivistája savas palackokat dobált a fedélzetre.

Watson ugyanakkor úgy tálalta az esetet, hogy a két aktivista csupán tiltakozó levelet kívánt átadni a japánoknak, de azok elfogták őket. A japán bálnakutató intézet azt állítja: a Sea Shepherd akadályozza az aktivisták átadását, hogy nagyobb nyilvánosságot szerezzen magának, tengeri akciója pedig nem más, mint kalózkodás.

Az ausztrál hatóságok mindkét felet önmérsékletre intette, és bírálta őket amiatt, hogy veszélyes dolgokat művelnek nyílt tengeren, több ezer kilométerre a legközelebbi, segítségnyújtásra alkalmas helytől.

Japán és Ausztrália között nem új keletű a bálnavadászati vita. A sydneyi szövetségi bíróság kedden megtiltotta Japánnak a bálnavadászatot Ausztrália déli-sarkvidéki felségvizein. A tokiói kabinet azonban már előre közölte, hogy nem fogja tiszteletben tartani az elmarasztaló, bár nem kötelező jogi érvényű döntést.