eur:
394.04
usd:
364.81
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Japán szabadon engedi a bálnavédőket - feltételekkel

A japán hatóságok szerdán ígéretet tettek arra, hogy bizonyos feltételek mellett szabadon engedik azt a két állatvédőt, akik a bálnavadászat ellen tiltakozva behatoltak egy japán bálnavadász hajóra.

A bejelentést azonnal szóváltás követte, mivel Paul Watson, a bálnavadászat ellen tiltakozó Sea Shepherd nevű szervezet megalapítója elmondta: a japán hatóságok csak abban az esetben hajlandók elengedni a két aktivistát, ha a szervezet véget vet a japán bálnavadász-flotta zaklatásának.

Japán közlés szerint a bálnavédő szervezet két aktivistája kedden kapaszkodott fel egy japán bálnavadász hajóra, míg a Sea Shepherd többi aktivistája savas palackokat dobált a fedélzetre.

Watson ugyanakkor úgy tálalta az esetet, hogy a két aktivista csupán tiltakozó levelet kívánt átadni a japánoknak, de azok elfogták őket. A japán bálnakutató intézet azt állítja: a Sea Shepherd akadályozza az aktivisták átadását, hogy nagyobb nyilvánosságot szerezzen magának, tengeri akciója pedig nem más, mint kalózkodás.

Az ausztrál hatóságok mindkét felet önmérsékletre intette, és bírálta őket amiatt, hogy veszélyes dolgokat művelnek nyílt tengeren, több ezer kilométerre a legközelebbi, segítségnyújtásra alkalmas helytől.

Japán és Ausztrália között nem új keletű a bálnavadászati vita. A sydneyi szövetségi bíróság kedden megtiltotta Japánnak a bálnavadászatot Ausztrália déli-sarkvidéki felségvizein. A tokiói kabinet azonban már előre közölte, hogy nem fogja tiszteletben tartani az elmarasztaló, bár nem kötelező jogi érvényű döntést.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×