Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Freedom House: Magyarország stabil demokrácia

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Magyarország 2007-ben is a világ stabil demokráciái közé tartozott, bár nem volt mentes a politikai megrázkódtatásoktól - derült ki abból a jelentésből, amelyben az amerikai Freedom House a szabadság és a demokrácia világbeli helyzetéről adott számot.

A független szervezet Magyarország demokráciateljesítményét továbbra is a legmagasabb pontszámmal értékelte mind a politikai, mind a polgári jogok tekintetében (az 1-től 7-ig terjedő skálán ez 1-es osztályzatot jelent).

Magyarország a tavalyi világjelentésben is maximális osztályzatokat kapott, de azzal a megjegyzéssel, hogy 2006-ban "némileg gyengült" a demokrácia. A Freedom House értékelése szerint abban az évben "enyhe visszaesés történt az erőteljesen polarizálódott politikai környezetben a zavargások és a polgári elégedetlenség miatt".

A nem kormányzati szervezet kiemelte, hogy olyan lázongásokra került sor, amelyek a legsúlyosabbak voltak az ország 1956-os szovjet megszállása óta.

A tavalyi teljesítményről szóló idei jelentés egy tömbben vizsgálta az egykori Szovjetunió utódállamait és Közép-Európa egykori kommunista országait. Miközben előbbiek esetében visszaesés volt érzékelhető, az orosz modell hatása érvényesült, utóbbiaknak előnyére vált Nyugat-Európa közelsége és az EU-tagság.

Az önkényuralmi vezetés és az energiakincsen alapuló gazdagság jellemezte Oroszországban, Azerbajdzsánban és Kazahsztánban is gyengült a demokrácia helyzete, és a korábban a demokrácia irányába elmozduló Grúzia és Kirgizisztán is visszalépett.

Közép- és Kelet-Európa országaiban viszont az uniós tagságnak szerepe volt a korrupció megfékezésében, az egyenletes politikai mozgástér biztosításában, továbbá a kisebbségekkel szembeni hátrányos megkülönböztetés korlátozásában és felelős gazdaságpolitika elfogadásában.

Magyarország, Lengyelország és Románia politikai megrázkódtatásokat élt át, elégedetlenség volt a nem megfelelőnek érzett életszínvonal, a korrupció és egyéb kérdések miatt, politikai rendszereik azonban rugalmasnak bizonyultak.

Ez a rugalmasság észrevehetően hiányzik azokban a volt kommunista államokban, amelyek nincsenek hasonlóan szoros kapcsolatban Nyugat-Európa megállapodott demokráciáival.

Bajban a világ

A szervezet szerint jelentős mértékben visszaszorult a világon a demokrácia 2007-ben: az államok egyötödében történt visszaesés.

A politikai és a polgári jogok érvényesülését minden egyes országban külön-külön vizsgáló és osztályozó szervezet szerint a legsúlyosabb visszalépés Dél-Ázsiában volt, de jelentős hátramozdulás történt a volt Szovjetunió területén, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

A kedvezőtlen folyamatok olyan nagy és politikailag fontos államokat érintettek, mint Oroszország, Pakisztán, Kenya, továbbá Egyiptom, Nigéria és Venezuela. Ezen országok negatív fejleményeinek rossz hatása volt regionális és globális szinten.

Több országban, például Egyiptomban és Pakisztánban az önkényuralmi rezsimek a demokratikus ellenzék, a civil társadalom és a független sajtó elfojtásával törekedtek megszilárdítani hatalmukat.

Több piacorientált autokráciában és energiahordozókban gazdag diktatúrában - közöttük Oroszországban, Iránban, Venezuelában és Kínában - nem tisztelték a gyülekezés szabadságát.

A Freedom House megállapította: az utóbbi években, különösen az ukrajnai 2004-es "narancsos forradalom" óta a világ legnagyobb súlyú önkényuralmi rendszereiben visszaszorították a demokráciát.