eur:
395.01
usd:
370.83
bux:
65196.47
2024. április 19. péntek Emma

"Menj haza, mert mindnyájunkat veszélybe sodorsz!"

Diszkréten, de megerősítették a biztonsági intézkedéseket az Oxfordi Egyetemen, ahol hétfőn kezdődött meg a második félév. Itt elsőéves történészhallgató Benazir Bhutto meggyilkolt pakisztáni ellenzéki vezető fia, akit a Pakisztáni Néppárt édesanyja halála után majdani vezetőjének választott meg.

A Scotland Yard védi a 19 éves Bilawal Bhutto Zardarit, a szupertitkos akció biztonsági források szerint havonta "több tízezer" fontba kerül majd. Ennek ellenére hétfőn még ellenőrzés nélkül engedték be a látogatókat az egyetem területére, és viszonylag szabadon lehetett kószálni a 16. században alapított Christ Church kollégium körül is, ahol az ifjú politikus tanul.

A szokásosnál azonban több rendőr volt látható az épület körül, a diákokat pedig megkérték, hogy ne beszéljenek az újságírókkal.

Bár az illetékesek igyekeztek megnyugtatni a diákokat arról, hogy a fiatalembert nem fenyegeti közvetlen veszély, sokan mégis aggódnak amiatt, hogy a jelenléte mások biztonságát veszélyezteti.

"Menj haza!"

"Menj haza, mert mindannyiunkat veszélybe sodorsz" - írta név nélkül valaki a helyi lap, az Oxford Mail internetes oldalán, mások pedig azért dühösek, mert a fiatalember biztonsága túl sokba kerül a brit adófizetőknek.

A biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban sem a Scotland Yard, sem az egyetem, illetve a kollégium vezetői nem nyilatkoztak, de Mike Faux biztonsági szakértő, aki David Beckhamet, a brit királyi család tagjait és Michael Jacksont is védte már, biztos abban, hogy a védelem nagyon sokba kerül.

Fegyveres őrség egész nap

Szerinte a fiatalembert a nap 24 órájában fegyveres őrök védik, akik a régóta bevált módszerekhez: csalétek használatához és konvojban közlekedéshez folyamodnak.

Faux szerint Bilawal nagyobb biztonsági kockázatot jelent, mint bárki más Nagy-Britanniában, és nem biztos, hogy bölcs döntés volt a részéről, hogy édesanyja halála után ilyen gyorsan visszatért azt egyetemre.

Bilawal nagyapja, a szintén meggyilkolt Zulfikar Ali Bhutto és az édesanyja is a Christ Church hallgatója volt. Bár Oxfordban nem egy magas körökből származó fiatal tanult már, például Bill Clinton volt amerikai elnök lánya, Chelsea és Tony Blair volt kormányfő fia, Nicky, olyan véres politikai pedigréje egyiküknek sem volt, mint Bilawalnak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×